4 de gen. 2011

BIGOS

Per l'Ewa

l'Ewa, ens envia aquest plat  nacional del seu país: Polònia, és un plat molt considerat... típic podríem dir...
El que passa és que el dia que el va fer és va oblidar de fer-li les fotos... però ens ha enviat unes que ha buscat d'internet... diu q així és tal com hauria de quedar....
És maco conèixer plats d'altres països... altres cultures..  oi?


INGREDIENTS


(les proporcions no han de ser fixes)

1     kg de carn  ( porc, botifarra, pollastre, bacó ...)
1,5  kg de col
bolets secs ( al menys uns 50 grams)
2 cebes
mantega o llard de porc
50 prunes seques  sense pinyols
sal, pebre
vi negre
tomàquet triturat (opcional)


PREPARACIÓ

Fer la col a la juliana, escaldar-la i coure-la.
Preparar la carn: depèn del tipus de la carn coure-la, fer-la a la planxa, fregir-la i després tallar-la en daus o trossos. Conservar brous i salses que queden de la preparació de la carn. Per separat coem els bolets secs.
Els bolets ja cuits els tallem a la juliana  i els hi afegim ( juntament amb el “brou” dels bolets) a la col barrejada amb la carn en daus, salses i brous de la carn preparada.
Les cebes tallades a la juliana les daurem lleugerament en una paella amb mantega o llard i, desprès les afegim a la col amb la carn i tot el que ja hem preparat.
Col·loquem el “bigos” en un recipient esmaltat a foc lent. Quan comenci a bullir a poc a poc, hi afegim prunes tallades en trossos.
Posem sal i pebre, el “bigos” ha de resultar picant. Per acabar, hi afegim ½  vas de vi negre, a ser possible madeira .
És recomanable adobar el “bigos” amb una mica de tomàquet triturat.
Tots els ingredients s’han de bullir uns ¾ d’hora remenant-lo sovint perquè s’hi acostuma enganxar.

Es serveix ben calent, és encara més gustós escalfat al dia següent.
Es pot congelar, jo sempre en preparo més quantitat, congelo les racions i així tinc un plat preparat per a qualsevol ocasió.





7 comentaris:

  1. Doncs la combinació ha d'estar molt bona. M'agrada la col però picant i amb carn no l'he tastat mai.
    Molt bé això de presentar plats d'altres llocs.
    Petonets.

    ResponElimina
  2. Aquest blog és genial, jejeje! aquí tothom hi participa. Doncs jo hi poso cullerada, amb aquest comentari i tastant aquest plat tant delicios. Molt bon any nou, guapetones!
    Petonets!

    ResponElimina
  3. crec que ja us ho havia comentat! però m'encanta que publiqueu receptes d'altres llocs! crec que és el primer cop que veig una recepta de Polonia! petonets

    ResponElimina
  4. a mi com a la Judith també m'agradan les receptes d'altres llocs, i aquesta te molt bona pinta!
    Espero que la entrada al any nou hagi estat bona!!!!

    ResponElimina
  5. M'apunto als que ens agrada llegir receptes d'altres indrets... i de Polònia no en sabia res. Així que moltes, moltes gràcies. me l'apunto per que la faré ben aviat. Petons,

    ResponElimina
  6. Ens encanta que us hagi agradat la recepta!!!, i segur que a l'Ewa també!, Així que Ewa moltes gràcies i a veure si t'animes a fer-ne un altra de ben aviat.
    Gràciesssss
    Petonets

    ResponElimina
  7. Un plat completament desconegut, sempre es bo conèixer plats d’altres cultures
    Petons

    ResponElimina

Gràcies per alimentar el nostre bloc, ens ajuda a seguir endavant!!!!