23 de maig 2012

SARDINES EN ESCABETX





L’escabetx és una forma de preparació tipus conserva, que pertany a la memòria popular de tots els temps. Una forma de cuinar aquell menjar que no en hi havia cada dia, la nevera no existia i volien guardar.
També l’utilitzaven molt a casa de pagès, a l’estiu sobretot, el temps de segar, moltes mestresses el portaven per berenar als homes que treballaven a l’era de batre o segant, sardines escabetxades juntament amb una amanida o unes bones llesques de pa sucades amb el suc de l’escabetx, perquè com es menja en fred ja que és més bo, solia ser més refrescant.
Com que l’altre dia vaig comprar sardines i eren un pel més grosses del que a mi m’agrada vaig pensar en fer-les escabetxades i així acompanyant l’amanida de sopar en tindria per un parell de dies, ja que es conserva en nevera ben bé una setmana, i si es posa en pots  i es bull al bany maria, es guarda una bona temporada al rebost.
El important és que les deixem refredar i reposar una bona estona o tot un dia, perquè els suc impregni bé.


INGREDIENTS

1 kg de sardina
1 pastanaga grossa
1 ceba
1 cabeça d’alls
1 pebrot verd
2 fulles de llorer
1 rama de farigola
1 cullereta  pebre negre en gra
1 cullereta  de pebre vermell
2 vasos d’oli d’oliva
1 vas de vinagre blanc
1/2 vas de vi blanc ( també potser d’aigua )
farina
sal

PREPARACIÓ

Primer que tot netejarem ben netes les sardines del interior i les passarem per aigua, les eixugarem, salarem i passarem per farina.
En una paella amb els dos vasos d’oli ben calent fregirem les sardines uns 5 minuts i retirem a un plat.
En el mateix oli hi posarem a fregir la cabeça d’alls partida per la meitat (si és molt grossa amb ½ n’hi ha prou), la pastanaga a tires dobles, la ceba a quarts i el pebrot verd a tires, també hi tirem el llorer, la farigola, els grans de pebre negre i ho deixem coure 10 minuts i hi afegirem el pebre vermell dolç. Donem un tomb i de seguida hi tirem el vinagre (amb molt de compte que fa un vapor molt fort) i el vi, ho deixem fer 2 minuts, afegim les sardines i coem 5 minuts.
Ara posarem les sardines ben esteses  en una safata i cobrirem amb el suc i verdures de la paella, deixem refredar i llestos per menjar i guardar.









3 comentaris:

  1. Quin escabetx més complert! T'ha quedat molt bé! petons

    ResponElimina
  2. Boníssimes, aquestes sardines. En tinc unes pendents de publicar. Les faig una mica diferents, sense vi ni pebre i amb vinagre. La veritat és que les que has fet tenen una pinta... m'ho apunto! Petons

    ResponElimina
  3. jo també les faig com tú i son BONIIIIIIISSIMES

    ResponElimina

Gràcies per alimentar el nostre bloc, ens ajuda a seguir endavant!!!!