L’escabetx és una forma de preparació tipus
conserva, que pertany a la memòria popular de tots els temps. Una forma de
cuinar aquell menjar que no en hi havia cada dia, la nevera no existia i volien
guardar.
També l’utilitzaven molt a casa de pagès, a
l’estiu sobretot, el temps de segar, moltes mestresses el portaven per berenar
als homes que treballaven a l’era de batre o segant, sardines escabetxades
juntament amb una amanida o unes bones llesques de pa sucades amb el suc de
l’escabetx, perquè com es menja en fred ja que és més bo, solia ser més
refrescant.
Com que l’altre dia vaig comprar sardines i
eren un pel més grosses del que a mi m’agrada vaig pensar en fer-les
escabetxades i així acompanyant l’amanida de sopar en tindria per un parell de
dies, ja que es conserva en nevera ben bé una setmana, i si es posa en
pots i es bull al bany maria, es guarda
una bona temporada al rebost.
El important és que les deixem refredar i
reposar una bona estona o tot un dia, perquè els suc impregni bé.
INGREDIENTS
1 kg de sardina
1 pastanaga grossa
1 ceba
1 cabeça d’alls
1 pebrot verd
2 fulles de llorer
1 rama de farigola
1 cullereta pebre negre en gra
1 cullereta de pebre vermell
2 vasos d’oli d’oliva
1 vas de vinagre blanc
1/2 vas de vi blanc ( també potser d’aigua )
farina
sal
PREPARACIÓ
Primer que tot netejarem ben netes les sardines del
interior i les passarem per aigua, les eixugarem, salarem i passarem per
farina.
En una paella amb els dos vasos d’oli ben calent
fregirem les sardines uns 5 minuts i retirem a un plat.
En el mateix oli hi posarem a fregir la cabeça
d’alls partida per la meitat (si és molt grossa amb ½ n’hi ha prou), la
pastanaga a tires dobles, la ceba a quarts i el pebrot verd a tires, també hi
tirem el llorer, la farigola, els grans de pebre negre i ho deixem coure 10
minuts i hi afegirem el pebre vermell dolç. Donem un tomb i de seguida hi tirem
el vinagre (amb molt de compte que fa un vapor molt fort) i el vi, ho deixem
fer 2 minuts, afegim les sardines i coem 5 minuts.
Ara posarem les sardines ben esteses en una safata i cobrirem amb el suc i
verdures de la paella, deixem refredar i llestos per menjar i guardar.
Quin escabetx més complert! T'ha quedat molt bé! petons
ResponEliminaBoníssimes, aquestes sardines. En tinc unes pendents de publicar. Les faig una mica diferents, sense vi ni pebre i amb vinagre. La veritat és que les que has fet tenen una pinta... m'ho apunto! Petons
ResponEliminajo també les faig com tú i son BONIIIIIIISSIMES
ResponElimina