30 d’oct. 2012

PANELLETS

Per la iaia Montse




S’acosta tots Sants i com mana la tradició PANELLETS em de menjar.  

Aquesta recepta, ja la vam publicar l'any passat, però com que és la época, hem decidit tornar-ho a penjar!!!. Demà publicarem una altra recepta de panellets, ja que cada família té la seva forma de fer-los... segons costums!, això és el bonic d'aquests menjars tradicionals!, que dius m'encanten els panellets de coco, però no és el mateix de coco fet per la iaia Montse que per la Carme, per exemple!!!!. M'encanta!!!!.... :)


INGREDIENTS 


1kg. ametlles crues
750 gr. sucre
250 gr. patates crues
3 rovells ou, i la clara d’un

Diferents varietats :

   1 raig d’essència de llimó
   coco ratllat
   pinyons
   ametlles trencades
   cafè soluble
   canyella

PREPARACIÓ 

Es fa bullir aigua i s’escalden les ametlles, per poder-les pelar. Es pelen i es deixen assecar, seguidament es fan bullir les patates amb pela inclosa.
Es farà farina d’ametlla, triturant les ametlles a la picadora, acte seguit s’agrega la patata bullida, prèviament aixafada amb una forquilla, i a continuació s’hi afegeixen els rovells d’ous i la clara muntada d’un d’ells. S’anirà amassant amb les mans i s’hi tira el sucre corresponent fins aconseguir una pasta homogènia, i es deixa reposar la massa 24 h.

Passat les hores, es faran muntets de pasta, i anar afegint  a la massa i barrejant els ingredients que més en agradin, per fer tot tipus de panellets:

....  de coco      : s’hi fica coco triturat o s’arrebossa amb ell
....  de llimona    : s’hi tira essència de llimona
....  de codonyat : s’hi col·loca un trosset de codonyat al mig
....  de pinyons   : s’arrebossen primer amb clara d’ou i després amb els  
                          pinyons
....  de canyella   : s’hi  tira polsim de canyella
....  de cafè        : s’hi barreja cafè soluble amb la massa

Si es vol, es pinzellen amb clara d’ou i es col.loquen sobre una safata de forn amb paper vegetal (perquè no s’enganxin). Es posen al forn  ja preescalfat a 200 ºC i es deixen de 5 a 7 minuts amb gratinador i ventilador simultani, no s’han de coure, només formar una crosta exterior. Treure’ls del forn quan son freds i guardar en una caixa de llauna per poder-los conservar millor.








4 comentaris:

  1. Ostres que torradets que han quedat, amb aquest coloret són tant temptadors...La meva mare els fa molt semblants, ja tinc ganes de tastar-los. Algun dia em tocarà a mi fer aquesta deliciosa recepta, però encara no m'he atrevit. Em recorda molt quan era petita i ajudava a la meva mare a fer les boles, tota empastifada de les mans. Per cert, algú coneix algun truquet perquè quedin ben rodonetes les boles i no s'enganxi tot a les mans?. Gràcies per endavant.

    ResponElimina
  2. Doncs ja et pots atrevir perquè ja veus que difícil no és!!!. I queda la pregunta a l'aire... si algú sap algun truquet que ens ho digui.
    Gràcies

    ResponElimina
  3. Quina bona pinta! Aquesta tarda em toca a mi (per primera vegada) a veure si em queden igual de bons!
    Raquel

    ResponElimina
  4. Vale, guais. Tenen molt bona pinta...però vull veure els de demà..jejeje

    ResponElimina

Gràcies per alimentar el nostre bloc, ens ajuda a seguir endavant!!!!