Ja
ens ha arribat l’època del codony!, El codonyer ens dona aquest fruit d’aspecte
similar a una pera o poma, i què el trobem a moltes contrades de la nostra terra,
encara que normalment no ens es possible menjar-nos-el al natural pel seu gust
àcid i amarg, encara que sí ens el mengem amb el famós codonyat!, qui no ha
menjat codonyat amb un bon tros de formatge manxec? Mmm… ja se’m fa la boca
aigua!.
Una
curiositat del codony, és que a s’han trobat documents escrits de la Grècia
clàssica que fan referència a aquest fruit. Es considerava un símbol de
fertilitat i amor i era dedicat a Venus, deessa de l’amor que sovint es
representa amb un codony a la mà dreta. Aquest fruit també apareix en escrits
del 600 a.C.
com a element de ritual en casaments. Es deia que augurava dolçor i dies
feliços a les persones casades.
El
codonyat (membrillo) és aquesta confitura dolça, que es pot menjar amb
formatge, galetes i que també posem als panellets!!!.
INGREDIENTS
1,5 Kg. de codonys
Sucre
PREPARACIÓ
Es netegen ben nets els codonys i es tallen a quarts amb la pela i es posem en un olla a bullir coberts d’aigua, no traure el cor.
Quan hagin passat 20 ó 30 minuts s’escorren i es deixen refredar. Aleshores es pelen i se’ls hi treu els cors i es tiren els codonys a la trituradora.
Quan estiguin ben aixafats es pesen i es tiren en una olla alta d’acer o terrissa.
Es pesa la mateixa quantitat de sucre però 100g menys i també es tira a l’olla.
A foc mitjà anar remenant amb una cullera de fusta sense parar perquè no s’enganxi i no esquitxi fins que canvia de color i al remenar es desenganxa de les parets de l’olla, son uns 30 minuts.
Es tira en una safata untada amb oli o paper de forn i s’apresta fort per donar-li forma, es deixa refredar a la nevera.
Acompanyat d'un trocet de formatge el codonyat és deliciós. Hem d'aprofitar que ara n'és el temps!
ResponEliminaQué bo que està, també sol. Per cert, algú sap com alguns queden d'un color vermellós?
ResponEliminaGràcies.
Que bo que és el codonyat fet a casa! Justament l'altre dia parlàvem que aviat en fariem...t'ha quedat amb molt bona textura! Petonets
ResponEliminaIdeal per fer panellets!!
ResponEliminaCom molt bé diu la Marina acompanyat de formatge una delícia.
ResponEliminaJa els tenim aquí doncs toca fer codonyat.
Amb resposta a l’Anna, jo els trec el cor però no la pell i amb queda vermell, així ho feia la meva avia.
Petons
A mi m'encanta companyar-lo de mató o formatge fredc. Com el casolà, cap!!!
ResponEliminaPetonets
El pots fer servir per fer panallets de codonyat...són boníssims!
ResponEliminaMolt bo. De debo. Cada any en faig
ResponElimina