Aquest és el meu primer tronc de Nadal... i va ser tot un
èxit!, boníssim!! :)
I.. no us heu preguntat del perquè
d’aquest prostres tant tradicionals per aquestes dates?, del perquè d’un tronc?,
jo, fins ara... i mira que ja començo a tenir una edat... no m’ho he preguntat!,
doncs aquí va la història:
És un postres anomenat Bûche de Noël o
tronc de Nadal, i és tradicional a les taules Nadalenques a Europa,
especialment a França.
Antigament la família i els nens es
reunien per Nadal davant la xemeneia per cantar nadales i escoltar les
històries que els avis explicaven mentre un gran tronc cremava...
Se n’escollia un de gran perquè durés
tota la nit. S’encenia pel més jove i el més vell de la família, sent beneït
amb aigua beneïda, oli o aiguardent. Les cendres es guardaven fins l’any
següent ja que se’ls hi atribuïen propietats miraculoses.
Aquesta costum es va perdre, però el
tronc no va desaparèixer, en canvi de forma simbòlica es posava un petit tronc
decorat amb fulles i veles al centre de la taula.. i d’aquesta manera un
pastisser francès es va inspirar i va crear aquest tradicional Tronc de Nadal.
INGREDIENTS
125
gr. de farina
125
gr. de sucre
4
ous
1
culleradeta de llevadura
150
gr. de xocolata de cobertura
40
gr. de mantega
2
cullerades d’aigua
250
gr. de nata muntada
PREPARACIÓ
Primer farem el
braç de gitano, separant les clares i rovells dels ous, en un bol batrem els
rovells amb el sucre fins que blanquegin i doblin volum, afegim la farina i la
llevadura i reservem. En un altre bol muntem les clares a punt de neu i un cop
fet afegim amb molta cura que no baixi als rovells. Tindrem una safata de forn
(en aquest cas la quantitat de massa es per una safata de 42x30) folrada amb
paper de forn o sucada de mantega i farina perquè no s’enganxi, hi tirarem la massa
ben estesa de manera que ens quedi una làmina d’un dit més o menys i ho posem
al forn calent a 180ºC
uns 15 minuts però controlant. Quan claveu un escuradents i surt net, ja esta
fet. Seguidament, ho traiem i ho bolquem sobre un drap de cuina net i retirem
el paper de forn caragolant la massa amb el drap. Ho deixem refredar.
Fantàstic! Molt bo i motl bonic!
ResponEliminaGràcies Marina,
EliminaSi que va quedar bé, si... i fàcil, oi?
Bones Festes guapa!!!
Petonets
Aquesta tradició és molt bonica, llàstima que ja no queden llars de foc. Però menjar-se el tronc encara està a la mans de tots de la manera tant fàcil que ho ensenyeu a fer.
ResponEliminaOi tant Anna, què és una llàstima!!!, si només fos aquesta la tradició que perdem rai.....
EliminaA veure si t'animes i en fas un!!! ;)
Ah!!!.. ENHORABONAAA MAMA!!! :)
Petonetssss
Per ser el primer, t'ha quedat presios!!!!
ResponEliminaMolt bones festes!!!
Bon dia Dolors!!!
EliminaHa quedat bé i bo també ho era.. però es pot millorarrr segur!!
Bones Festes per tu també!!!
Petonets
Espectaculaaaaaaaaar no lo siguente ademas de delcioso.
ResponEliminaAprovecho para desearte unas felices fiestas y un prospero año nuevo , pues no creo que pueda pasarme hacerlo en los proximos dias ,despues hare un pequeño descanso hasta el proximo año.
Bicos mil wapa.
Gracias guapísima!!!!
EliminaFelicies Fiestas tambien para ti!!,
Besitosssss
T'ha quedat amb una pinta espectacular!! jo tinc ganes de fer-ne un, però ja no sé si em donarà temps aquest any, com passa el temps!!
ResponEliminaEva!, A veure si t'animes i en fas un!, clar que tindràs temps!, si és pel dia de Nadal!, aquest és el que vam fer l'any passat per Festes, però passat el dia ja no ens feia gràcia publicar-lo!.
EliminaBones Festes guapa!!!
Petonets
No n'he fet mai cap de tronc de Nadal... hauré de posar-hi remei perquè aquest té una pinta espectacular!!!!
ResponEliminaPTNTS
Dolça
Doncs ja saps!, a posar-s'hi!!!.... perquè son fàcils de fer i boníssims!, i que coi!, que fan festa, oi??
EliminaPetonets
Bones Festes
T'ha quedat perfecte! L'any passat en vaig fer un i va agradar molt. No la savia l'història, gràcies per compartir-la. petons
ResponEliminaGràcies Roser!,
EliminaDoncs a veure si t'animes i aquest any en fas un altre i el comparteixes....
:)
Petonets i bones Festes!
T'ha quedat preciós...si em dius que en fas cada dia, m'ho crec!!! Jo en vull fer un pel dia de Nadal, i així revivim tradicions!!! Petons!
ResponEliminaHomeeeee Mònica!, no exageris!!! jjajjjaajaj... va ser el primer i aquest any, suposo que en faré un altre!!!
EliminaDoncs a veure si t'animes i també el comparteixes!... que les tradicions son boniques!
Petonets
Bones Festes
Ummm es veu deliciós!!! m´he d´animar a fer-me amb el que m´agrada la xocolata :) Un petó i bon any nou!!
ResponEliminaA veure aquest any si t'animes.... ;)
EliminaBon Any!!!
Petonets