20 de des. 2013

18 de des. 2013

TRONC DE NADAL





Aquest és el  meu primer tronc de Nadal... i va ser tot un èxit!, boníssim!! :)


I.. no us heu preguntat del perquè d’aquest prostres tant tradicionals per aquestes dates?, del perquè d’un tronc?, jo, fins ara... i mira que ja començo a tenir una edat... no m’ho he preguntat!, doncs aquí va la història:


És un postres anomenat Bûche de Noël o tronc de Nadal, i és tradicional a les taules Nadalenques a Europa, especialment a França.


Antigament la família i els nens es reunien per Nadal davant la xemeneia per cantar nadales i escoltar les històries que els avis explicaven mentre un gran tronc cremava...


Se n’escollia un de gran perquè durés tota la nit. S’encenia pel més jove i el més vell de la família, sent beneït amb aigua beneïda, oli o aiguardent. Les cendres es guardaven fins l’any següent ja que se’ls hi atribuïen propietats miraculoses.


Aquesta costum es va perdre, però el tronc no va desaparèixer, en canvi de forma simbòlica es posava un petit tronc decorat amb fulles i veles al centre de la taula.. i d’aquesta manera un pastisser francès es va inspirar i va crear aquest tradicional Tronc de Nadal.



INGREDIENTS



125 gr. de farina

125 gr. de sucre

4 ous

1 culleradeta de llevadura

150 gr. de xocolata de cobertura

40 gr. de mantega

2 cullerades d’aigua

250 gr. de nata muntada



PREPARACIÓ



Primer farem el braç de gitano, separant les clares i rovells dels ous, en un bol batrem els rovells amb el sucre fins que blanquegin i doblin volum, afegim la farina i la llevadura i reservem. En un altre bol muntem les clares a punt de neu i un cop fet afegim amb molta cura que no baixi als rovells. Tindrem una safata de forn (en aquest cas la quantitat de massa es per una safata de 42x30) folrada amb paper de forn o sucada de mantega i farina perquè no s’enganxi, hi tirarem la massa ben estesa de manera que ens quedi una làmina d’un dit més o menys i ho posem al forn calent a 180ºC uns 15 minuts però controlant. Quan claveu un escuradents i surt net, ja esta fet. Seguidament, ho traiem i ho bolquem sobre un drap de cuina net i retirem el paper de forn caragolant la massa amb el drap. Ho deixem refredar.

Quan ja és fred desenrotllem i cobrim amb la nata, i tot seguit sense el drap tornem a enrotllar, tallant les puntes per igualar, i un tros tallat a l’esbiaixa per fer la rama al tronc i el col·loquem a sobre.





16 de des. 2013

GALETES DE NADAL



Per l'Anna i en Pau



Aquestes galetes son ideals per fer-les amb família, amb els nens aquestes festes, ja que són fàcils de fer i divertides.

Com aquest és el cas, aquestes galetes les han fet 2 nens tot jugant, l'Anna i el Pau de 8 i 6 any respectivament... i per cert!, he tingut el plaer de provar-les i són boníssimes!!. Així que tots a fer aquests xmas biscuits com ells els hi diuen.... ;)



INGREDIENTS


200 gr. farina

125 gr. mantega

100 gr. sucre glassé

1 clara d’ou



PREPARACIÓ



Primer desfarem la mantega i la barrejarem amb el sucre. Seguidament hi afegirem la clara d’ou i ho barregem. Tot seguit, hi afegim la farina i tornem a barrejar-ho tot. Ho deixem reposar 20m. en un lloc fresc.

Passat el temps, estendrem la massa amb un ruló i tallarem les galetes amb els motlles Nadalencs, les col·locarem en una safata al forn engrassada i ficarem al forn preescalfat a 150ºC uns 15 o 20 m.

Decorarem al gust, amb xocolates, anissets.... 










13 de des. 2013

ASSORTIT DE CANAPÈS






El dia de Reis, es el dia que ens reunim tots a casa nostra.. I aquest any he decidit que faré un assortit de canapès que no he fet mai....

Qui m’hi va fer pensar és el nostre amic, Raül, que ell és qui els fa a casa seva, ja que la Dolors diu que això és el seu tema.... i de veritat que ho broda!!!. Sempre que ens han convidat hem quedo parada de la varietat que en fa i el reguitzell de colors d’aquelles safates.

Així que ja ho veieu, encara soc “novata” però  aniré practicant.... i aquest any per Reis a casa meva... CANAPÈS!!! Psssttt.. és un secret per als convidats!! ;)



INGREDIENTS



Pa de motlle sense crosta

Palets de cranc

Maionesa

Pebrot vermell de llauna

Gambes pelades saltejades una mica

Ous durs

Puntes d’espàrrecs

Paté d’olives

Paté al pebre

Ceba caramel·litzada (4 cebes, aigua i sucre)

Bloc de foie

Pasta de full refrigerada

Formatge  de sucar

Salmó envasat

Sobrassada barrejada amb mel

Mini volovans

Mini tartaletes



PREPARACIÓ



Per fer la ceba caramel·litzada: 4 cebes tallades a làmines deixades coure lentament amb una cullerada  d’aigua i  4 de sucre fins que agafa un color fosc.





Canapè de les estrelles: tallem el pa amb un talla pastes i untarem el pa amb palets de cranc esmicolats i barrejat amb trossos de algunes gambetes i maionesa i decorat amb el pebrot de llauna.

Canapè quadrat 1: Sucats amb el paté d’oliva i un tros de llimona.

Canapè quadrat 2: maionesa, gambes i ou dur esmicolat.

Canapè rodó: maionesa, gambes i punta d’espàrrecs.

Canapè del cor: amb paté al pebre i una mica d’oliva.

Canapè de salmó: Tallar la pasta de full amb rectangles, pintant amb ou i granets d’ametlla per sobre, posat al forn calent 10 m. fins que puja i es dauri. Un cop freds els partim per la meitat, suquem amb formatge de sucar i un tros de salmó.

Tartaletes: Posar al fons ceba caramel·litzada i per sobre foie.                Volovans:  Sobrassada amb mel i decorat amb pinyons.







11 de des. 2013

AMANIDA D’ALVOCAT, PINYA I SURIMI





Una idea de primer plat per aquestes festes, que són tant plenes de menjars contundents, i un entrant així sempre ajuda a netejar una mica. És senzill, ràpid, molt bo i diferent.


L’alvocat ens aporta greixos monoinsaturats que ens ajuden amb el colesterol i la pinya amb la bromelina que porta, ens ajuda a pair les proteïnes millorant la digestió.


Què més podem demanar?, que demés d’ajudar-nos a la salut disfrutem menjant-lo?. Perfecte!!!!!!!!, no? ;)




INGREDIENTS ( 2 persones)




2 talls de pinya natural

1 alvocat

6 palets de surimi

tomàquets cirerol

Per la salsa rosa:                  

   6 cullerades maionesa

   2 cullerades de ketchup o salsa de tomàquet

   1 culleradeta de postres de conyac

   1 cullerada de suc de taronja



PREPARACIÓ


Es tracta de tallat tots es ingredients menys els tomàquets a daus petits i aquestes en quatre parts.

Amb una anella de servir (o com vulgueu presentar-ho), posarem a sota l’alvocat amb una mica de suc de llimona per sobre perquè sinó es torna negre. Sobre d’aquests hi posem el surimi i finalment la pinya. Adornem amb els tomàquets a sobre de tot.

Per la salsa barregem ben barrejats tots els ingredients, i la posem junt amb l’amanida i amb salsera a part.








9 de des. 2013

SOPA D'ALL I FARIGOLA






Ara  al hivern a vegades pensem en plats que ens reconfortin i, que ens retornin després de passar una estoneta de fred. Aquesta sopa la coneix tothom  però és un plat tant nostre que també es bo recordar-lo de tant en tant.

A part que la farigola és un bon desinfectant de l’organisme el que afegeix un plus a l’àpat. I que carai !!! ens agraden molt , ah!! i econòmic, je,je,je..




INGREDIENTS



1 litre i 1/4 d’aigua

1 cullerada sopera de pebre vermell dolç

5 grans d’all

1 branca de farigola

2 pastilles de brou concentrat de pollastre

50 ml d’oli d’oliva

200 gr. de pa del dia anterior 




PREPARACIÓ



Posarem l’oli a escalfar, i quan és calent hi tirem els alls trinxats i apartem del foc, es couran amb l’escalfor de l’oli però no es cremaran, deixem 2 minuts. Tot seguit,  tornarem a posar al foc i hi tirem el pebre, dos tombs i l’aigua amb les pastilles de brou, remenem ben remenat i tirem la branca de farigola. Deixarem que bulli uns 10 minuts i traurem del foc, afegim el pa tallat molt fi i tapem l’olla. Deixem reposar un 10 minuts i ja es pot servir.

També hi podem tirar un ou al plat i per sobre la sopa que es courà amb l’escalfor d’aquesta i el plat serà del tot complert.




4 de des. 2013

CREMA A L'AROMA DE TARONJA I LA SEVA GELATINA





Ja sabem que estem en temporada de taronges i mandarines, uns cítrics importantíssims en la nostra dieta d’hivern per la seva important aportació de vitamina C, que ens ajuda a trampejar els constipats.


Em vaig inspirar fent alguna modificació alhora de fer-ho amb una recepta del bloc  "A Daily Sweet" en què ho explica molt bé.


Apa doncs!!!!!!! a fer salut i omplir-nos de vitamina C mentre disfrutem d’aquest postres tant bo i deliciós.



INGREDIENTS


Per la crema:

   3 rovells d’ou

   40 gr. de Maizena

   500 ml. de llet

   1 branca de canyella

   la pela d’una taronja grossa ( intentant no agafar massa de pell blanca)

   4 cullerades de sucre

per la gelatina:

   el suc d’una taronja gran

   5 fulles de gelatina

   4 cullerades de sucre



PREPARACIÓ


Posem la llet amb la pela de taronja, el sucre i la canyella fins que arrenqui el bull, en aquest moment la retirem del foc i deixem refredar una mica, al temps que s’infusionen els aromes.


Tot seguit, en un bol, batrem els rovells amb el sucre i barregem amb la Maizena, fins que quedi ben lligat. Agafem la llet i l’hi traiem la pell i la canyella i l'aboquem sobre els ous a poc a poc i que no sigui massa calenta perquè sinó es  quallaria. Un cop tot barrejat ho tornem a posar al foc sense parar de remenar  fins que veiem que comença a espessir i retirem.


Seguidament farem la gelatina exprimint el suc de taronja, posarem la gelatina en aigua freda a fi que s’hidrati, i amb el suc el posarem a escalfar juntament amb el sucre, no cal que bulli.


Quan el suc és calent afegim la gelatina ben escorreguda i l’hi desfem. Posem la gelatina al fons d’una copa o estri i ho posem a la nevera 1 hora, quan ja és sòlida anem posant a sobre d'ella unes cullerades de la crema i per sobre decorem amb quadradets de gelatina que tindríem reservada a part.





2 de des. 2013

PANINI DE CEBA AMB XAMPINYONS







De tant en quan ens podem permetre algun capritxet per sopar, oi?.. No us passa que per sopar esteu encasellats amb el mateix?, aquest “panini casolà” és fàcil de fer i boníssim!!! I a part que podem fer-lo amb mil ingredients diferents



Qui li fa un lleig a un àpat tant suculent..... Mmmmm...



INGREDIENTS



1 baguette

2 tomàquets

Xampinyons

Olives

Formatge parmesà

Oli d’oliva

ceba

          

PREPARACIÓ



Primer de tot courem la ceba en una paella amb un rajolí d’oli fins que dauri, mentrestant partirem la baguette per la meitat i hi farem el llit, posant el tomàquet a rodanxes (també podem untar-lo de tomàquet triturat), damunt la ceba ja cuita, els xampinyons tallats a làmines, olives trossejades i diferents formatges, decorarem amb unes olives i tot seguit ho posarem al forn, courem durant 5 minuts i seguidament gratinarem uns minuts més.