30 d’oct. 2013

LA CASTANYADA


Ja és la tardor i amb ella... la castanyada...., M’encanta aquesta Festa Popular tant nostra!, els moniatos, les castanyes, panellets... Mmmm.., Deliciós i quin munt de calories, oi?.

Els orígens d’aquesta festivitat van íntimament lligats al dia de Tot Sants.

Es veu que molts anys enrere la Castanyada era una celebració dedicada als morts, un antic àpat funerari.

Antigament es creia que cada castanya que es menjava alliberava una ànima del purgatori!.

El segon ingredient principal d’aquesta celebració eren els moniatos.

I no ens podem oblidar dels panellets!, molt lligats a aquesta celebració, ja que eren una mena  d’ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts.

A l’actualitat la castanyada és una festa en la que ens ajuntem amb els nostres amics i/o familiars per passar-nos-ho d’allò més bé, i a part d’un bon sopar, menjar castanyes, moniatos i panellets!!!.

Doncs, nosaltres per no perdre la tradició... hem publicat dos receptes de  PANELLETS!!!.

BONA CASTANYADA!!!


 PANELLETS de coco, llimona, codonyat, cafè, pinyons i canyella


http://tastdecuina.blogspot.com.es/2012/10/panellets.html



http://tastdecuina.blogspot.com.es/2012/10/panellets.html





http://tastdecuina.blogspot.com.es/2011/11/panelletes-ii.html




http://tastdecuina.blogspot.com.es/2011/11/panelletes-ii.html





28 d’oct. 2013

AMANIDA CAPRESE





Com sempre, us presentem una recepta fàcil i senzilla... una nova idea per  tenir en compte alhora de cuinar.... perquè com he comentat moltes vegades, a mi sobretot, el que em fa falta és una bona dosi d’imaginació i d’idees al dia a dia... perquè fer dinar i sopar a diari... és esgotador per la ment!!!.


Una altra amanida .... i és que som molt del tema a casa nostra!!!  en aquest cas et té què agradar el formatge de cabra, perquè sinó no t’agradarà. El faig servir molt perquè ens encanta el gust fort que té i combina amb molts sabors, sobre tot amb verdures... Mmmm... exquisit!!!





INGREDIENTS


5 tomàquets forts

1 rul·lo de formatge de cabra

sal maldon

4 cullerades d’oli d’oliva

pebre negre

 sal maldon o de la normal

alfàbrega fresca



PREPARACIÓ



Fem els tomàquets a trossos i tirem per sobre el formatge esmicolat i amanim amb l’oli, sal i pebre a l’últim moment i hi posarem l’alfàbrega tallada a trossos petits. Si  poseu l’alfàbrega abans es torna negra.






25 d’oct. 2013

MAGRANA AMB PINYA, TARONJA I MOSCATELL






Ja que la tardor ens regala aquest fruit tant saludable per la salut, per les seves propietats: és antioxidant, i molt rica amb potassi, calci, magnesi, ferro, manganès, coure, zinc i vitamines C,B i E. 


És un potent antioxidant anticancerígen, inclús millor que el té verd. Destaca per la prevenció del càncer de pròstata, disminueix els riscs cardiovasculars i ajuda als diabètics i hipertensos entre moltes de les virtuts que posseeix.


Demés és un fruit que dona color al menjar, té un toc d’elegància i combina amb molts menjars i es pot incloure, en amanides, postres i tot tipus d’àpats.

Per tant, presentem aquesta recepta, que no té cap secret!, però ja que es tracta de menjar magrana i combinar-la, no creieu què és una bona combinació i una deliciosa idea?.



INGREDIENTS



3 magranes

suc de 3 taronges

100 ml. de Vi Moscatell

2 cullerades de sucre

2 rodanxes de pinya fresca



PREPARACIÓ



Desgranem les magranes partint-les per la meitat i picant amb la ma de morter, ens cauran els grans dins un bol. Farem el suc de les taronges i el tirem als grans de magrana junt amb el sucre i la pinya feta a daus, barregem ben barrejat i seguidament s’hi tira el licor.





23 d’oct. 2013

APERITIU DE PASTA DE FULL I FORMATGE






Un altra idea fàcil i senzilla  per fer que un aperitiu sigui més variat i bo. No us agrada quan hi ha la taula plena de aquells platets plens de delícies? , que no saps per on començar?, oooh!!!!! jo només amb aquestes miniatures ja no dinaria ;)




INGREDIENTS



1 làmina de pasta de full refrigerada

formatge ratllat cremós

1 ou

llavors de sèsam




PREPARACIÓ



Escalfem el forn a 200º

De la làmina de pasta de full anem fent tires d’uns tres dits d’ample i a  cada tira omplim el mig amb formatge ratllat, seguidament les enrotllem cada una sobre si mateixa , pintem amb ou batut i enganxem el sèsam .

Posem al forn calent uns 15 minuts fins que estiguin daurats.




21 d’oct. 2013

CODONYAT





Ja ens ha arribat l’època del codony!, El codonyer ens dona aquest fruit d’aspecte similar a una pera o poma, i què el trobem a moltes contrades de la nostra terra, encara que normalment no ens es possible menjar-nos-el al natural pel seu gust àcid i amarg, encara que sí ens el mengem amb el famós codonyat!, qui no ha menjat codonyat amb un bon tros de formatge manxec? Mmm… ja se’m fa la boca aigua!.



Una curiositat del codony, és que a s’han trobat documents escrits de la Grècia clàssica que fan referència a aquest fruit. Es considerava un símbol de fertilitat i amor i era dedicat a Venus, deessa de l’amor que sovint es representa amb un codony a la mà dreta. Aquest fruit també apareix en escrits del 600 a.C. com a element de ritual en casaments. Es deia que augurava dolçor i dies feliços a les persones casades.



El codonyat (membrillo) és aquesta confitura dolça, que es pot menjar amb formatge, galetes i que també posem als panellets!!!.


INGREDIENTS

1,5 Kg. de codonys
Sucre

PREPARACIÓ

Es netegen  ben nets els codonys i es tallen a quarts amb la pela i es posem en un olla a bullir coberts d’aigua, no traure el cor.
Quan hagin passat 20 ó 30 minuts s’escorren i es deixen refredar. Aleshores es pelen i se’ls hi treu els cors i es tiren els codonys a la trituradora.
Quan estiguin ben aixafats es pesen i es tiren en una olla alta d’acer o terrissa. 
Es pesa la mateixa quantitat de sucre però 100g menys  i també es tira a l’olla.
A foc mitjà anar remenant amb una cullera de fusta sense parar perquè no s’enganxi i no esquitxi fins que canvia de color i al remenar es desenganxa de les parets de l’olla, son uns 30 minuts.
Es tira en una safata untada amb oli o paper de forn i s’apresta fort per donar-li forma, es deixa refredar a la nevera.





17 d’oct. 2013

PA DE MOTLLE INTEGRAL (THERMOMIX)






Un pa molt fàcil de fer, ja què no es necessita amassar, demés és sa i no falla. Tinc costum al matí d’esmorzar pa integral amb una mica de gall d’indi, i sempre el comprava, però un dia vaig descobrir aquest que explica molt bé la Natàlia de FASHION COOK, i des d’aleshores ja no el compro.

És una recepta de Thermomix, però també es pot fer a mà perfectament ja que només es tracta de barrejar.




INGREDIENTS



Llavors de sèsam



MASSA MARE 1:


     100 gr. d’aigua

    20 gr. de llevat fresc de pastisser o en sec 1 sobre i 1/2 ( no es el dels .....pastissos, sinó per pa).

     1 culleradeta de cafè de sucre

     130 gr. de farina de força ( o normal si no en teniu, però millor l’altra.)



MASSA MARE2 :


    100 gr. de farina de força

    220 gr. de farina integral

    1 culleradeta de sal

    150 gr. de llet

    50 gr. de mantega



PREPARACIÓ


Primer de tot posem tots els ingredients de la massa mare a la Thermomix i barregem 30 segons velocitat 4 i la deixem fins que dobli el volum.


Tot seguit, quan ja ha doblat el volum hi incorporem la resta d’ingredients de la massa mare2 i ho barregem 15 segons velocitat 6.


Seguidament, ho posem sobre el taulell  i hi afegim llavors de sèsam  i l’hi donem forma de cilindre, suquem amb mantega un motlle de Plum Cake i posem el cilindre a dins que toqui ben bé totes les parets, tirem més llavors de sèsam per sobre i deixem tapat amb un drap fins que pugi el doble. 

Mentrestant encendrem el forn a 200 ºC i quan hagi doblat el posem a dins 30 minuts amb el forn calent i passat aquet temps ja estarà llest.





14 d’oct. 2013

CARAMEL DE PLÀTAN CONGELAT




Per Denisa




 
Tots sabem el què és la meravellosa combinació de xocolata i plàtan. En aquesta recepta es congelen els plàtans i després es serveixen semi-congelats. 
La seva consistència és cremosa i si s’utilitza una bona xocolata, et garanteixo que tindràs unes postres absolutament divines, és una delícia pel paladar us ho asseguro!!!.



INGREDIENTS

3 plàtans

150 gr. de xocolata negra

30 gr. de mantega

50 gr. de coco ratllat (caramels de color)

50 gr. d’ametlles picades (caramels de color)



PREPARACIÓ



Tallar els plàtans a rodanxes de 3 cm. de gruix i clavar-los-hi el pal i seguidament ficar-los al congelador durant 1 hora.


Mentrestant fondre la xocolata i la mantega al bany maria o al microones. Tot seguit, agafem les rodanxes de plàtans i les banyem amb la xocolata i després les passem amb coco, amb l’ametlla picada o amb els caramels de colors.


Col·loquem les rodanxes de plàtan en un plat cobert amb paper d’enfornar i els posem al congelador durant 1 hora.

Treure del congelador 5 m. abans de servir.










11 d’oct. 2013

MIL FULLS DE CREMA I NATA





Aquesta vegada he engalanat el diumenge amb aquest postres... ja que hem de donar un toc diferent al dia festiu de la setmana!.

La pasta de full a part de bona... sempre és molt adient per fer un plat ràpid, tan salat com dolç.



INGREDIENTS



1 lamina de pasta de full refrigerada o congelada ( millor rectangular)


200 ml de nata per muntar 35% matèria grassa

ametlles laminades o picades

3 cullerades de sucre

sucre glaç

1 rovell d’ou

2 cullerades de sucre per la nata



PREPARACIÓ



De la lamina de pasta de full en fem tres rectangles iguals, encenem el forn a 200ºC.


Tot seguit, agafem els rectangles els posem amb el mateix paper que porten en una safata de forn i els punxem ben punxats amb una forquilla a fi que no pugin. Batrem el rovell d’ou i pintarem els rectangles, Seguidament, hi tirem una cullerada de sucre a cadascun. Les ametlles les posem nomes en un, que serà el de sobre, posem al forn uns 20 minuts.


Mentrestant, farem la crema pastissera com ja varem explicar aqui, muntarem la nata ben forta  i reservem a la nevera.


Un cop tenim els rectangles cuits, en posem un al fons de una safata de servir i amb una mànega l’omplim de crema, posem un rectangle a sobre i l’omplim amb la nata i sobre aquesta, hi posem el rectangle amb les ametlles. Decorem amb el sucre glaç i llestos.


Millor guardar a la nevera unes tres hores,  (jo no ho vaig fer i la crema sortia per els costats ja que no s’havia pres).



9 d’oct. 2013

BROQUETES DE VERDURA






A vegades no sabem com acompanyar els plats de peix o carn, sempre les patates, amanides, salses........

Aquesta és una opció que vaig veure al programa 100x100 vegetal, i encara que no sigui vegetariana hi ha moltes opcions que aplico al meu dia a  dia perquè es bo, fàcil i saludable.

Els ingredients de la maceració estan fets una mica al meu gust, no són exactament els que va aplicar ells, però la idea es aquesta.



INGREDIENTS



VERDURES:

   carabassó

   xampinyons

   tomàquets

   pebrot vermell o verd

   ceba tendra



PER LA MACERACIÓ:

   suc de una llimona

   sal

   4 cullerades d’oli d’oliva

   4 fulles de julivert

   un all

   una mica de orenga

   un polsim de fulles de romaní ( opcional)




PREPARACIÓ



Tallem les verdures a trossos de mossegada menys el xampinyons que només els treure’m el tronc. Tot seguit els anem intercalant en una broqueta. En un morter piquem tots els ingredients per fer la maceració:  l’all, el julivert, l’orenga, llimona, romaní, etc... barregem bé i suquem les broquets, deixem reposar a la nevera un hora mes o menys.




Passat aquest temps tindrem el forn a 180ºC escalfat i posem les broquetes en una safata i deixem 20 minuts.






7 d’oct. 2013

MOUSSE DE PRÉSSEC





Abans no ens vingui a visitar el fred, publiquem aquesta refrescant recepta!. Ja veieu què últimament va de mousse i d’almívar, la setmana passada vam publicar el mousse de pinya!!, però no us passa que acumuleu pots de préssec o pinya en almívar? I... és una bona manera de consumir-los a part què així donem una alegria al paladar!!! ;)



INGREDIENTS



1 pot de préssecs en almívar 500 gr.

200 gr. de nata  per muntar

5 fulles de gelatina



PREPARACIÓ



Escorrem el préssec i reservem 1/2 vas de l’almívar. Posem les fulles de gelatina en remull d’aigua freda 5 minuts.

Agafem el préssec sense líquid i el triturem ben fi, alhora posem a escalfar l’almívar que havíem reservat del pot i quan ja és calent, el retirem i desfem ràpidament les fulles de gelatina ben escorregudes i deixem refredar. Aquest almívar l’incorporarem al préssec triturat, muntem la nata i també l’afegim a poc a poc, de baix a dalt. Omplim el motlle i el deixem a la nevera unes cinc hores, millor un dia per l’altre.

Desemmotllem i decorem com més ens agradi.






4 d’oct. 2013

ROTLLES DE PERNIL DOLÇ I SALMÓ






Què us sembla per  l’aperitiu  o per acompanyar alguna amanida?. Aquests mini rul·los   de pa de motlle queden vistosos a la vegada que senzills. I a vegades donar-hi un toc d’originalitat a quelcom tant senzill... fa que sigui molt més bo!!!!.


INGREDIENTS


Pa de motlle sense crosta
Formatge de sucar
pernil dolç tallat fi
salmó fumat


PREPARACIÓ

Estendrem dos llesques de pa de motlle de manera que una cavalqui una mica sobre l’altra i amb un corro o botella les estirarem per fer-les més primes. Les posem sobre plàstic film, les suquem amb el formatge i a sobre posem el salmó en unes i pernil dolç a les altres. Tot seguit,  les enrotllem com un braç de gitano ajudant-nos del plàstic de manera que així s’emboliquen i cargolant les puntes del costat del rotlle pressionarem més. Ho deixarem reposar 1 hora a la nevera.
Per servir , desemboliquem el plàstic i tallem fent rodanxes.