31 de març 2011

AMETLLES TORRADES

Pel padrí Jaume



Sabem que és una "recepta" un xic curiosa... però perquè no?, cuinar és cuinar, no?.... El meu pare si quelcom li agrada són les ametlles torrades i mira!, les cull, les trenca i les torra... i se les menja!!!, jejeje..  no sabeu pas l'orgullós que està!!! jajaajajjaa. Així que aquí les teniu!. S’ha de dir que son boníssimes a part de sanes!!!!.

INGREDIENTS

1 kg. de ametlles
1 cullerada de sal
aigua


PREPARACIÓ

Posar les ametlles a estovar durant ½ hora amb aigua i sal.
Escórrer-les i posar-les en una plata i posar-la al forn fins que espeteguen i treure-les del forn. S’han de refredar embolicades amb un drap i es posen desprès al pot, llestes per menjar-les.




30 de març 2011

PA RÚSTIC




Es veritat això que quan agafes el gust a fer pa no pararies. El primer pa que vaig fer tenia les seves mancances típiques de novell, però era boníssim, és clar el vaig fer jo. ;) 
En canvi aquest ja era més esponjós, més treballat,  és qüestió d’anar fent, que com diuen “ fent i desfent n’aprèn l’aprenent”. El vaig veure per la xarxa,  al bloc "asopaipas” que de pans en té un munt, a lo millor he variat quelcom però la base és la mateixa que ella explica i molt bé per cert.



INGREDIENTS

1a. massa

90 gr. de farina força
5 gr. de llevat  ( del de pasta)
50 gr. d’aigua

2a. massa

500 gr. de farina de força
1 cullera de postres de sal
280 gr. d’aigua



PREPARACIÓ


En un bol barregem tots els ingredients de la primera massa, fent una bola i deixar-la dins del bol tapat amb paper film tota la nit.

L’endemà barregem tots els ingredients de la 2a. massa hi posem la 1a, anem amassant durant uns 10 minuts la massa i la deixem reposar en un bol tapada amb paper fil 1 hora, cal que la temperatura ambient sigui superior als 21º C. Quan ha doblat el seu volum la tornem a amassar 5 minuts per traure els gasos i formem una bola que posarem a la safata de forn i  deixarem reposar una altra hora.
Aleshores tindrem el forn escalfat a 250º C amb una safata amb aigua al fons per fer vapor i així la crosta sigui cruixent. Tirarem una mica d’oli i farina per sobre la bola i farem uns talls, posarem al forn, baixant-lo a 200º uns 45 minuts.






28 de març 2011

ECLAIRS (THERMOMIX)



Aquests pastissets els faig igual que les lioneses però donant un altra forma i  per variar de les lioneses amb nata i xocolata, doncs vaig pensar amb ells, com no tenia massa força per remenar la pasta choux ho vaig fer amb la Thermomix, però la pasta es fa igual a ma, el que passa que vol molt  de remenar.


 

INGREDIENTS


250 gr. d’aigua
100 gr. de mantega o margarina
½ culleradeta de sal
1 culleradeta de sucre
4 ous grossos
160 gr. de farina
250 gr. nata per muntar


PREPARACIÓ


Posarem l’aigua, la mantega, el sucre i la sal al vas i programarem 5 minuts temperatura 100º velocitat 1, quan acabi tirarem la farina de cop i programarem 15 segons a velocitat 4. Traurem el vas de la màquina i ho deixarem refredar una mica, mentrestant batrem els ous en un plat. Quant es tèbia la massa, la tornem a posar a la màquina a velocitat 4 i anar tirant els ous a poc a poc. Traurem la massa i  la posarem en una mànega pastissera i deixarem reposar uns 15 minuts, passat el temps en una placa de forn amb paper de coure o sucada amb mantega i farina anirem fent muntets allargats  amb la pasta, que quedin separats. Ho posarem al forn escalfat a 200º uns 20 minuts.
Mentre muntarem la nata i la passem a la manega, i un cop llestos els eclairs els deixarem refredar i obrirem per posar-hi la nata i tirar per sobre sucre llustre, també es podria posar per sobre unes tires de xocolata fossa.



25 de març 2011

PASTÍS DE CAFÈ AMB SALSA DE TARONJA




Com us podeu imaginar que m’agrada molt el món de la cuina, sempre compro revistes del tema i la veritat quan veus aquelles fotos i presentacions acabaries fent tots els plats. Perquè crec que la cuina a part d’olor i sabor també té molt d’estètica, sempre s’ha dit que el menjar ha d’entrar per els ulls.
Bé, doncs en una d’aquestes vaig veure aquest pastís, i com el cafè em perd no vaig dubtar a provar de fer-lo.



INGREDIENTS

90 gr. de farina
100 gr. de sucre
90 gr. de mantega
2 ous
1 sobre de llevat
2 cullerades de cafè soluble


Per la salsa de taronja: 

2 taronges
40 gr. de sucre
1 cullerada de maizena



          
PREPARACIÓ

Batrem en un bol amb les “varilles” els ous, el sucre i el cafè, fins que quedin ben cremosos i hagin doblat el volum. A continuació hi tirarem la mantega i ho barregem amb suavitat, i desprès ja tirarem la farina  i el llevat incorporant-ho a poc a poc.
Escalfarem el forn a 180 ºC i mentre tirarem la pasta en un motlle sucat i enfarinat i al forn uns 35 minuts.
Ho decorarem amb salsa de taronja.



SALSA DE TARONJA




Aquesta salsa la vaig fer per acompanyar el pastis de cafè, però crec que també valdria per qualsevol pastís amb xocolata, ja que la taronja i la xocolata combinen de meravella.



INGREDIENTS

2 taronges
40g de sucre
1 cullerada de maizena


PREPARACIÓ


Ratllarem la pell de les dos taronges (compte a no agafar pell blanca), i les exprimirem, posarem el suc, la ratlladura i el sucre en un pot al foc, quan sigui calent afegirem la maizena dissolta amb una mica d’aigua freda i remenarem fins que espesseixi.


23 de març 2011

PLUM CAKE 'BORRATXO'

Per la iaia Montse



El Plum cake és un postres que m’encanta!, sempre que n'hi ha.. VOLA!.. tallet a tallet i sense donar-te’n compte desapareix...
Però no em direu que amb el cafetonet... Mmmmmmm


INGREDIENTS


100 gr. mantega
175 gr. sucre
175 gr. farina
1 sobre llevat
2 ous
1 pot cireres vermelles
1 pot cireres verdes
175 gr. panses
175 moscatell

PREPARACIÓ

Es posen a remullar les panses amb el moscatell, mentrestant en un bol s’hi fiquen els ous, la mantega i el sucre i es bat, a continuació s’hi afegeix la farina junt amb el moscatell  i el llevat i es torna a batre tot.


Es tira la barreja a un motllo, amb els costats untats de mantega o amb paper de plata, finalment s’hi posen les fruites confitades trossejades i les panses. S’enforna més o menys 1 hora a 200º. Anar comprovant si està cuit.










22 de març 2011

RAP I LLAGOSTINS A L'ALL CREMAT





Tenia unes cues de rap i volia fer-les d’una manera diferent, ja que sempre les feia al forn. Cal dir que el rap és el peix que es mengen més be a casa nostra, i sabeu perquè?, doncs no té espines i així no cal triar, i es pot anar per feina, jajaja!!!!




INGREDIENTS

2 cuetes petites de rap per cap
2 tomàquets madurs
5 grans d’all
1 fulla de llorer
¼ litre vi blanc
4 llagostins per cap
15 ametlles torrades
3 fulles de julivert
1 nyora
2 vasos d’oli
2 ous durs
farina


PREPARACIÓ


Agafarem una paella hi fregirem els alls, els caps dels llagostins i  el llorer fins que siguin rossos (no cremats), quan estiguin els retirarem a un morter ( jo ho vaig fer a la batedora).
En aquest oli fregirem el rap i els llagostins enfarinats, però només un minut per banda, i retirarem. Hi tirarem el tomàquet ratllat i baixarem el foc, quan sigui a mig fer hi tirarem el vi blanc i el deixarem evaporar. En el morter o batedora tindrem triturats els cap i els alls i ho tirarem a la paella del tomàquet i deixarem a foc mitjà uns 20 minuts. En una cassola ficarem el rap i els llagostins i tirarem la salsa de la paella prèviament colada i deixarem coure 10 minuts, bellugant la cassola perquè no s’enganxi el peix.
Es pot presentar adornat amb ou dur.





21 de març 2011

CONILL AL FORN AMB PATATES






No serà que la carn de conill no sigui saludable i bona... però no sé el perquè no tenim gaire costum a cuinar-ne... doncs aquí us presentem aquest plat fàcil, bo i sa i de passada animem a que el cuineu ja que la cunicultura no passa pel seu millor moment...


INGREDIENTS (4 persones)

1 conill de 1Kg / 1,200Kg tallat en 4 quarts
1 branca de romaní
1 branca de farigola
1 vas de conyac
oli
sal
pebre negre
3 alls
julivert
4 patates mitjanes tallades a bastons dobles


PREPARACIÓ

S’escalfa el forn a 210º

Es posa en una safata de forn els quarts de conill amb sal, pebre i un vas i mig d’oli i es deixa fins que estigui dauradet i es gira. Quant aquest cantó també sigui daurat s’hi tira el vas de conyac i es deixa coure 10 minuts, acte seguit s’hi tiren les patates.
Passats 15 minuts, es pinta tot el conill amb una picada que feta amb els alls i julivert, es deixa 5 minuts al forn i llest.



18 de març 2011

FAVES A LA CATALANA



Un platet ben bo i senzill, i també un altra manera de menjar llegum, ja que diuen que en tindríem que menjar al menys tres cops a la setmana però també saben que és el més difícil de portar a taula normalment o almenys a casa meva. Però de mica en mica i fent-ho de diferents maneres, això ja va introduint-se, i aquesta va ésser  un altra forma de posar el llegum a taula, i per cert que les va sorprendre el bo que està



INGREDIENTS


1kg de faves baby ( en el meu cas congelades )
200 gr. de cansalada fresca
2 cebes
1/2 litre de brou ( amb pastilla si cal)
1 gra d’all
1 tomàquet madur
1 vas d’oli
½ vas de vi ranci
1 botifarra negra de la dobla
1 fulla de llorer
una branca de menta
sal i pebre




PREPARACIÓ

Fem bullir 15 minuts les faves, colar i reservar. En una cassola fregirem la cansalada amb l’oli, quant sigui ben rossa afegim la ceba picada i el llorer i ho deixem fer també ros.
Quan està al punt hi tirem el gra d’all i el tomàquet partit en quatre trossos, donem uns tombs i hi tirem el vi ranci, deixant reduir 5 minuts i tirem les faves, la menta picada  i el brou, tapem i deixem a foc mitjà uns 10 minuts .Cap al final hi posarem els talls de botifarra perquè es coguin casi sols amb l’escalfor i així no es desfan.



17 de març 2011

PASTÍS DE IOUGURT AMB NATA I XOCOLATA





Ahir vaig tenir la vena pastissera!!!, feia dies que no menjàvem un pastís de iogurt i m’hi vaig posar i sense donar-me’n compte el vaig anar decorant.... i no us penseu pas que era una aniversari ni res per l’estil, no!!!... jajajajaja.. però mira... estava inspirada!!


INGREDIENTS


1 iogurt  ( amb el vas de iogurt prendrem les mides)
1 vas d’oli
2 vasos de sucre
3 vasos de farina
3 ous
1 sobre de llevat Royal
un pols de sucre avainillat
mantega i farina per sucar el motlle
50g de xocolata 70% cacau tallada a daus petits
250ml de crema de llet de mes 35%  grassa
100g de xocolata per fer la guarnició


PREPARACIÓ

Posar en un bol el iogurt, l’oli, el sucre, la farina, el llevat, el sucre avainillat i els trossos de xocolata, remenar be fins que està tot ben barrejat, en un motlle sucat amb la mantega i la farina tirar la barreja, posar al forn que tindrem escalfat a 210º uns 20 minuts.

Traurem  i deixem reposar.  Batrem la crema de llet  fins muntar la nata, i seguidament cobrirem tot el pastis amb la nata. Desfarem la resta de xocolata amb una cullerada de mantega, i sobre paper de forn farem els dibuixos amb una mànega pastissera i que haurem fet refredar a la nevera o  al congelador, quan estigui ben pres, els desempegarem i farem la decoració del pastís.





16 de març 2011

SÈPIA A LA PLANXA AMB LLAGOSTINS




Ja sabem que us un plat que tots/totes l’heu cuinat i menjat 1000 vegades!, però a casa nostra ens agrada molt, és saludable i ràpid de fer… i per què no compartir-ho amb vosaltres?


INGREDIENTS  (4 persones)


4 sèpies mitjanes o de ració
20 llagostins
1 gra d’all
1 brot de julivert


PREPARACIÓ

Es demana a la peixateria que ens marquin les sèpies per la planxa.
Es posen a la planxa calenta o al grill elèctric amb un rajolí d’oli d’oliva uns 8 minuts per banda i al final i s’hi tira la sal al gust.
Es salpebren els llagostins i també es posem a la planxa, cinc minuts per banda i es treuen. S’emplata la sèpia i els llagostins i es reguem amb l’all i julivert que ja estarà fet, picant  l’all i el julivert en el morter i desfet amb un raig d’oli d’oliva.







15 de març 2011

TALLARINES AMB ESCOPINYES

Per la iaia Montse 





Nosaltres, com que hem estat out una temporadeta, no ens havíem donat compte que avui era el 15 de la crema catalana… en comptes d’això doncs traiem un plat de pasta… sempre agrada a tothom i la veritat estava força bo!!!. Diferent diria jo, encara que ja sabeu que particularment no sóc gaire amant del “peix” però de totes maneres us ho recomano.


INGREDIENTS

1 cap de rap
1 fulla de llorer
mantega
500 grs. espaguetis
250 grs d’escopinyes
tomàquet natural
1 ceba
2 cullerades d’oli d’oliva
sal

Per a la maionesa d'all:

1 dent d'all petit
1 ou
1 tassa d'oli
Sal

PREPARACIÓ

Bullir el cap de rap amb sal i la fulla de llorer durant 45 m. Escórrer el cap i treure’l. En la mateixa aigua, afegir-hi els tallarines i bullir-los al ten-te. I escorre’ls.

Ratllar els tomàquets. Seguidament escalfar l'oli en una paella i sofregir-hi la ceba picada finament durant 2-3 minuts, i acte seguir afegir el tomàquet i deixar-ho coure a foc lent uns 10 minuts. Afegir-hi els últims minuts les escopinyes donant-li un tomb amb la salsa, finalment assaonar la salsa.

Preparar la maionesa que quedi ben lligada.

Barrejar la salsa de tomàquet i escopinyes amb la maionesa, condimentar la pasta i servir fred a temperatura ambient.




14 de març 2011

COQUES DE RECAPTE - CÓCS

Per la iaia Montse






Hola blocaires!!!

Finalment hem tornat i ja som aquí, amb moltes ganes i empenta! Abans de res, donar-vos les gràcies pels postres comentaris d’ànims!!!, i dir-vos que us hem trobat a faltar!!!!. :)

Encara que no hàgim publicat us hem estat seguint i ens volem afegir a la proposta de Memòries d’una cuinera, el bloc conjunt de cuina de la Mònica i la Judith, 2 germanes que amb els seus comentaris, posts i fotografies ens tenen el cor robat.
Així que, ens afegim a la iniciativa proposada amb els cocs de la iaia Montse, més adient impossible ja que el bloc de “Memòries d’una cuinera” està dedicat a la seva mare i aquests cocs són també fets per la meva mare tal com els ha vist fer a la seva àvia.

Bon profit!!!!!



INGREDIENTS

Massa:
    ½ kg. de farina
    2 ous½
    ½  tassa d’oli
    ½ sobre llevat
    ½ tassa de llet
     
Guarnició:
     2 cebes
     2 carbassons
     Sal i pebre              
     3 arengades
     2 pebrot
     2 albergínia
     3 talls botifarra
     5 talls de cansalada
     2 tomàquets madurs
     2 llaunes tonyina
     orenga


PREPARACIÓ

Es fa un volcà al mig de la farina, i al mig s’hi incorpora els ous, el ½ sobre de llevat i una mica de sal. S’amassa ben amassat i quan la pasta ja no s’enganxa a les mans, s’hi afegeix l’oli que absorbeixi la pasta. Tapar-la amb un drap de cuina i deixar-la reposar mentre es va preparant els ingredients per la guarnició.

Es talla la ceba i el carbassó a daus petits, els pebrots i les albergínies poden ser frescos o escalivats i es tallen a tires.
A continuació es fa la massa de la pasta com un rodet llarg, i es va tallant a la mida que es vulgui fer la coca, i s’allarga amb un rodet de cuina i s’estira la pasta com es vulgui, més prima o més dobla. Seguidament es guarneixen els cócs a gust de cadascú, per exemple, la de ceba i carbassó s’hi espolvoreja per damunt sal i pebre, el cóc de tomàquet i tonyina es salpebra i s’hi tira orenga.


Es col·loquen els cócs a la safata del forn prèviament untada d’oli i es cou uns 10 m. més o menys al forn a 200 º.