31 de gen. 2011

GAMBES A "L'AJILLO"



Aquest diumenge, pensava en un entrant d’aperitiu per variar i he trobat un paquet de gambes pelades congelades, doncs apa! ara faré gambes a l’“ajillo” que fa temps que no hem mengem. Més fàcil impossible i bo,bo,bo!
 


INGREDIENTS

½ de gambes pelades
3 grans d’all grossos
½ bitxo o  1 cayena
oli



PREPARACIÓ

Posem oli en una paella i fregim els alls a rodanxes i el bitxo a trossos quan són daurats hi tirem les gambes, donant tombs fins que s’hagin begut la seva aigua i estiguin fetes, les traiem i a servir calent.



28 de gen. 2011

FABIOLA

Per la iaia Montse




A casa nostra, tota la vida en alguna festa familiar que ens ajuntem tots, sempre l’acabem menjant... suposo que a tots ens agrada, és fàcil i ràpid de fer... La veritat és que la primera vegada que el vaig tastar em va sorprendre... es pot fer de moltes maneres, amb coco, xocolata.....A posar-hi imaginació.


INGREDIENTS

3 ous (separar rovell i clara)
100 gr. mantega
5 cullerades soperes de coco rallat (100 grs. de coco)
5 cullerades soperes de sucre (100 grs. de sucre)
1 paquet galetes maria (1 tub)
 ½  l. de llet amb un raget de conyac

PREPARACIÓ

Es posa en un bol la mantega, el sucre, el coco i els rovells d’ou i es barreja ben barrejat fins formar una pasta homogènia..  
En un platet s’hi fica la llet amb el rajet de conyac i es suquen les galetes Maria, acte seguit, s’hi posa una mica de la pasta barrejada en una cara de la galeta i així successivament una Maria rere l’altra fent-ne com un tren. Quan ja està, es munten les clares a punt de neu, i es tira per damunt el tren,  després s’hi tira coco, i es decora a gust de cadascú, unes cireres, anisets, trossets de xocolata, etc... 










27 de gen. 2011

CLOÏSSES DE CARRIL




Mirant un programa de TV diumenge a la  tarda, vaig veure que feien una festa popular a Galícia (no em féu dir el poble, no ho recordo) i com totes les festes populars acabaven amb un menjar.... i ja sabeu que els gallecs per al peix i marisc són únics... Doncs, ja us imagineu quin menjar,  oi?.. doncs si!, aquestes cloïsses.... i ho vaig veure tant senzill i apetitós que em vaig decidir fer-ho.....  i la veritat és que estan molt bones... us animo a que les tasteu.

INGREDIENTS (4 persones)


1 kg. cloïsses
1 vas vi blanc
1 vas de aigua
1 cullerada de postres de pebre vermell picant
2 cullerades de postres de pebre vermell dolç
1 cullera sopera de farina
1 ceba



PREPARACIÓ


En una paella amb ½ vas d’oli hi sofregim la ceba tallada a trossets petits a mig fer s’hi tiren les cloïsses que haurem deixat prèviament una mitja hora amb aigua i sal perquè treguin la sorra, els hi donarem un tomb i deixarem que s’obrin.

En un pot hi posarem els altres ingredients (aigua, vi, pebres, farina) ho batrem i tirarem a la paella. Donarem uns quanta tombs perquè agafin el gust de la salsa i ja es pot servir.



26 de gen. 2011

ESQUEIXADA DE BACALLÀ

Per la Rosalía




L’altre dia vàrem anar a sopar a casa dels meus tiets, jo ja esperava a veure que faria la meva tieta per publicar-ho, jejejeje....., perquè és una cuinera excel·lent! i aquí ho teniu!, jo com us podeu imaginar ni tastar-la, però per la resta de convidats va triomfar… és un plat senzill i que normalment sol agradar molt.


INGREDIENTS

½ kg. bacallà
5 grans d’alls
2 tomàquets madurs mitjans
Oli, olives

PREPARACIÓ

La nit anterior o 8 hores abans posarem el bacallà a dessalar a la nevera i canviant l’aigua dues vegades.
Passat el temps, l’escorrerem ben escorregut i l’esqueixarem i el col·locarem en una safata. Seguidament en un morter hi posarem els alls, el tomàquet pelat i ho picarem tot hi posem oli i ho tirarem per sobre el bacallà. El decorarem amb olives i si es vol també amb una mica de pebre.







25 de gen. 2011

ARRÒS AMB CONILL




Arròs amb conill és un plat tradicional que amb poca cosa fas un plat únic.... és poc laboriós, ràpid i fàcil de fer, demés que està molt bo... i ajuda molt a l’economia i amb aquests temps que corren tot s’ha de mirar..... ;)


INGREDIENTS (4 persones)


½ conill a trossos
1 pebrot verd Itàlia
1 ceba grossa
1 tomàquet madur gros
8 vasos de brou de carn ( o d’aigua amb una pastilla de brou de carn)
1 polsim de colorant
4 vasos d’arròs
sal
oli
pebre


PREPARACIÓ


Es salpebra els trossos de conill i es couen en una paella amb un vas d’oli. Quan ja estan ben rossos es retira i en el mateix oli es fa un sofregit amb la ceba, tomàquet i pebrot, quan aquest ja està fet es torna a tirar el conill. Es remena ben remenat i s’hi tira l’arròs, el colorant i el brou. Es deixa coure 20 minuts, controlant si falta mes aigua fins que sigui cuit. També es pots ficar al forn el 5 minuts finals perquè queda mes sec.





24 de gen. 2011

10 COSES DE NOSALTRES.... us tocarà a vosaltres???



Quan divendres passat vàrem llegir el post de la Judith del bloc: El món de Juju!!!.. estàvem absortes com sempre amb la seva entrada, i com a ella li va passar.... tampoc ens ho podíem creure!!!...ens havia nominat perquè diguéssim 10 cosetes de nosaltres que vosaltres no sapigueu... sincerament, ens va fer molta il·lusió!, però ohhhh i ara què? què us expliquem?... pensem que ho tenim relativament fàcil perquè no us hem explicat gran cosa.... i penso que és una bona ocasió per conèixer-nos tots una miqueta més!!!.

Si heu llegit "El primer Tast" ja sabreu com i perquè  va nàixer aquest senzill bloc....  no pensàvem pas que ens agradés tant fer-lo i introduir-nos en aquest fantàstic mon de la blogosfera!!... No portem gaire temps, però si que podem dir que hem tingut el gust de conèixer gent meravellosa.

Aquí van els 10 punts de nosaltres que encara no sabeu... Ens hem plantejat amb la Carme de ficar 5 punts de cadascuna...però creiem que és fer trampa així que finalment farem els 10 totes dues. Ella els seus i jo els meus sense veure-ho fins que ho escrivim aquí i ja veureu lo diferents que som... (l’edat també contaaa jajajajajaj.... )

NEUS

1.- No m’agrada el peix, ni olorar-lo.... és un menjar que pot amb mi... quan estudiava recordo anar al Pryca de Lleida i passar davant de la peixateria i caure gairebé desmaiada només de sentir l'olor!.

2.- M’encanta llegir, soc una devoradora de llibres, m’endinso dins la lectura i ho visc.. ploro, ric... 

3.- Des de ben petita faig col·lecció de clauers, en tinc més de 500 però jo no els compro, tots son regalats... en tinc de tot el món.

4.- M’apassiona la fotografia, he fet algun curs, encara em falta molt per aprendre, però jo amb la meva Nikon sóc molt feliç.

5.- La meva gran il·lusió és visitar Escòcia...  m’apassiona tot el tema de les Highlands... potser seran els llibres... ???.

6.- Sóc molt impulsiva i xerraire.... i això és quelcom que tota la vida ho he patit des de ben petita... he intentat controlar-ho...però NO PUC!.Encara que no us ho creieu, puc arribar a ser molt i molt tímida i vergonyosa. 

7.- Perfeccionista, ordenada i molt exigent tant amb mi com amb els altres....

8.- Tema roba: és la meva perdició, moderna però discreta... m’encanta anar vestida de color negre i els texans i les botes em tornen boixaaaaa.... en tinc un munt i cada vegada que surto de compres, compraria texans i botes!!!!.

9.- La informàtica és la meva gran debilitat... suposo que per això m’hi dedico.

10.- Si voleu tentar-me doneu-me xocolata negra!!!!.....


CARME

1.-  Sóc tímida i això de dir 10 coses meves ja hem fica nerviosa.

2.-  M’agrada molt llegir llibres, però també qualsevol cosa que caigui als meus dits.

3.-  No m’agrada el futbol, però tinc un fill futbolista i des dels 5 anys, no m`he perdut quasi cap partit seu, i ja en té 19.

4.- M’encanta caminar i la muntanya, encara que hi ha temporades que no puc practicar.

5.-  No suporto els guisats de color blanc, és a dir que predomina la crema de llet, per lo demés quasi tot.

6.-  Una conversa, uns bons formatges i un bon vi  <superior>


7.- M’agrada més el peix que la carn. Però no suporto la platja ni el sol.

8.- Treballo en el món de la informàtica, però soc administrativa, això ha fet que aprengui molt de les noves tecnologies.

9.- Tinc una memòria nefasta pels aniversaris, nocom la meva família m’ho perdona,  quasi no recordo ni quan és el meu.

10.-  Com podeu veure m’encanta la cuina, encara que estic veient que sóc molt amateur, quan corro pels vostres blocs.




Ara ja ens coneixeu tots una mica més i esperem que us hàgiu fet una idea de nosaltres... i ara ens toca nominar.... ens encantaria nominar-vos a tots, i alguns que haguéssim nominat, però que ja ho ha fet la Judith, així que.....




Esperem amb impaciència els vostres posts.... per conèixer-vos una mica millor.... De totes maneres, si algu de vosaltres no pot fer-ho per temps o pel que sigui o senzillament no li agraden aquestes cosess... no passa absolutament res!!!.







21 de gen. 2011

PASTÍS DE IOUGURT GREC

Per la iaia Montse

Aquest pastís ens agrada molt a casa, perquè sembla que estigui fet de formatge, té la textura i el gust d’aquest!, feu la prova, ja veieu que és molt senzill de fer i de veritat que es molt bo. Ja ens direu com surt!!



INGREDIENTS

2 iogurts grecs
3 mides del iogurt de farina
1 mida i ½ del iogurt de sucre
½ mida de iogurt de sucre  (per tirar per sobre)
la ratlladura de una llimona
2 ous

PREPARACIÓ

S’escalfa el forn a 190º.
Es separa la clara dels rovells, es posa en dos bols cada cosa per separat, al bol dels rovells d’ous s’hi afegeix els 2 iogurts, la farina, el sucre, la ratlladura de la llimona i unes gotes d’essència de llimona (això es opcional). Es bat les clares amb la batedora. Seguidament, s’incorporen les clares a la mescla que tenim a l’altre bol i es bat tot junt fent una pasta homogènia.
En un motllo untat amb mantega es fica la pasta a dins, es tira pel damunt un polsim de sucre i es  posa al forn uns 20 m. més o menys. 





20 de gen. 2011

GAMBES AL FORN




Suposo que us ha passat a tots tenir convidats i gens de ganes de cuinar!!!, encara que la cuina m’apassioni no sempre estàs d’humor!, i això és el que em va passar l’altre dia…. Així que a pensar un entrant fàcil, ràpid i bo, i mira!, aquestes gambes que ja m’imagino que tothom heu fet però estaven boníssimes!!!!.

INGREDIENTS (4 persones)

6 gambes per persona  
cloïsses
2 grans d’all
1 vas d’oli d’oliva
sal
pebre
julivert


PREPARACIÓ

Mentre s’escalfa el forn, posem les gambes i les cloïsses en una safata, hi tirem sal i pebre i reservem. En un pot pel minipimer hi posem els grans d’all, el julivert i l’oli i ho piquem ben fi, ho tirem dins la safata junt amb les gambes. Ho posem al forn uns 15 minuts.



19 de gen. 2011

POLLASTRE BORRATXO

Per la iaia Montse



A casa ens agrada molt menjar pollastre, el fem de moltes maneres… rostit, planxa, al forn, amb suquet, al cava… però la veritat que aquest pollastre borratxo que nosaltres li diem està boníssim, i de tant en quan me’l demanen, i tots a sucar-hi pa!!.

INGREDIENTS (4 persones)


1 pollastre, si pot ser les pexugues
sal,
canyella
pebre
1 vas d’oli
suc d’1 llimona
1 vas de vi blanc
1 vas de conyac amb 1 dit d’anís

PREPARACIÓ

Es salpebra les pexugues junt amb la canyella, i es deixa macerar 6 o 7 h. amb una mica d’oli. S’incorpora la resta d’oli a la cassola.
Passades les hores, es fregeixen les pexugues fins que estiguin torrades, s’hi tira la resta d’ingredients, menys el vas de conyac i anís.
Es deixa a foc lent, fins que estigui ben cuit, a l’últim moment s’hi tira el conyac i el dit d’anís, posant el foc fort uns 2 o 3 m.




18 de gen. 2011

COCA DE XOCOLATA




Aquesta es un altra de les utilitats de la pasta de full, per als llaminers i fer altres versions de la coca que tant els agrada a casa....


INGREDIENTS

2 làmines de pasta de full refrigerada o be una partida per la meitat
200gr de xocolata postres per desfer
50 gr. d’ametlles torrades a trossets
sucre
1 rovell d’ou
1 cullera de mantega


PREPARACIÓ


Estenem la pasta de full, i a la capa de sota hi tirem sucre per tot arreu i la xocolata a trossets junt amb la mantega escampada a trossos per sobre. Tapem amb l’altra làmina pressionant els costats amb la punta de una forquilla per segellar–ho, pintar amb el rovell d’ou batut amb un pinzell, tirar-hi les ametlles esmicolades per damunt i posar-ho al forn  preescalfat a 200º uns 30 m. Controleu que estigui daurat i ho trèieu. (Això del temps depèn molt de cada forn)







17 de gen. 2011

ESTOFAT DE VEDELLA




Diumenge a la tarda, hivern, mentre voltejo per casa podria fer el dinar de demà, i de pas poder donar un taper a l’Edu, i ha de ser una cosa que es vagi fent sola....
Fa molt de temps que no faig estofat, ja que a l’estiu no apeteix tant, doncs bé ja tenim un plat que es va fent a foc lent i sense tenir que estar-hi a sobre.


INGREDIENTS (4 persones)


1kg de vedella  (a daus)
3 pastanagues
3 patates
1 cabeça d’alls
1 fulla de llorer
1 tomàquet
1 got de vi ranci
1 got de vi blanc
2 gots d’aigua
pebre negre
pebre vermell dolç
sal
oli
farina


PREPARACIÓ


Posem en una cassola alta o en una olla, un vas d’oli a escalfar. Mentrestant passarem els daus de vedella ja salada per una mica de farina (no  massa) i ho fregirem amb l’oli dos minuts.
Aleshores hi posarem la cabeça d’alls  que li tindrem tretes les pells de sobre i rentada, però sencera, les pastanagues pelades i fetes a rodanxes, la fulla de llorer, la ceba a quarts al igual que el tomàquet, una culleradeta de pebre negre i de pebre vermell, el vas de vi ranci i el de conyac i ho deixarem que bulli uns 20 minuts a foc mitjà–baix. Quan sembli que ja es beu el líquid, s’hi tiren les patates a talls grossos i els dos vasos d’aigua, rectificant de sal. Ho deixarem a foc lent ben bé una hora, o fins que vegeu que la carn és tendra i gairebé no queda aigua.

Una cosa que faig si veig que la salsa no queda massa espessa, quan falta un minut per tancar el foc, agafo un vas petit de líquid de l’olla i poso una cullera petita de “maizena” i ho tiro a dins. Així queda més espès.





14 de gen. 2011

SORBET RÀPID DE FRUITES (THERMOMIX)

Per Anna G.




M’encanta anar a sopar a casa els meus cosins, en Gerard i l’Anna!, perquè des què han fet l’adquisició de la seva “enamorada” thermomix ens deleiten en àpats molt suculents!, jejeeje. Aquesta vegada però els hi vàrem demanar que fessin quelcom lleuger, ja que després de festes no presta menjar fort, i ens van fer aquest deliciós sorbet de fruites i la veritat estava boníssim!!!.



INGREDIENTS

2 llimones pelades sense llavors i sense la part blanca
300-400 gr. de fruita a escollir (mango, pruna, plàtan, poma, pera,...)
200 gr. de sucre
600 - 800 gr. de glaçons de gel casolans (depèn de si us agrada més o menys gelat)

PREPARACIÓ

Posar en el vas les llimones, la fruita i el sucre. Programar 30 segons, velocitat 7. Seguidament,  afegir el gel i triturar programant 1 minut, velocitat progressiva 5-10. I ja es pot servir en copes individuals.

(Recepta treta del lliibre imprescindible Thermomix TM31)







13 de gen. 2011

BACALLÀ A LA LLAUNA




A casa nostra ens agrada molt el bacallà i es pot cuinar de moltes maneres, aquesta n’estic segura que gairebé tothom ja l’heu provat, ja que fer-lo a la llauna és típicament catalana... resulta fàcil i boníssim!!!.

INGREDIENTS (4 persones)


8 talls de bacallà
3 alls pelats i tallats a rodatges
2 branques de julivert
1 cullerada de pebre vermell dolç
1 vas de vi blanc
Farina
Oli

PREPARACIÓ

S’enfarina el bacallà i es fregeix dos minuts per banda. Es retira i el deixem en una safata per anar al forn. Amb l’oli que ha deixat s’hi passa els alls abans que es cremin i es tira el pebre i de pressa es dona 3 tombs  i es tira per sobre el bacallà.
Es piquen dos alls amb el julivert ben petit i es tira sobre els talls de bacallà, es fica al forn amb el grill encès 10 minuts més o menys, fins que vegem que es daura.









12 de gen. 2011

TRUITA D'ESPINACS I FESOLS

Per l'Àngels




Aquesta truita és una forma fàcil i senzilla d’introduir els espinacs que sembla que tant ens costen a la nostra alimentació, demés que també al afegir-hi llegum més saludable, no?
I tot s’ha de dir, aquesta en particular estava boníssimmaaaaa!!!!.

INGREDIENTS (4 persones)

400 gr. d’espinacs
1 pot petit fesols
4 ous
Sal
All
Julivert


PREPARACIÓ

Es renten els espinacs ben rentats, es tallen no massa grossos, i se’ls hi tira una mica de sal i es funyeixen. Es posen a la paella amb fred i una mica d’oli i es sofregeixen, a continuació s’hi tira all i julivert, tallat ben petit. Quan ja està tot ben cuit, s’hi posa un pot petit de fesols, se’ls hi dona un parrell de tombs que agafin el gust de l’espinac, i s’hi tira els ous ben batuts. 






11 de gen. 2011

COCA CREMA (THERMOMIX)



No serà que a les festes no ens n’hem afartat de menjar dolç, però un trosset de coca de pa per berenar mai es posa malament, oi??? I l’atrevit s’hi pot afegir una onceta de xocolata… per què no??

INGREDIENTS

60g de sucre
la pell d’una llimona sense res de blanc
200 g de llet
50g mantega
30g de llevat de forner o 2 sobres de llevat (Maizena de forner)
1 ou
350 g de farina
1 cullereta de sal


PREPARACIÓ

Es posa el sucre uns segons a velocitat 9, després s’hi tira la pell de llimona i es tritura 30 segons velocitat 9. Acte seguit s’hi tira l’ou, el llevat, la llet i la mantega i es programa 1 ½  a 37ºC de temperatura velocitat cullera. Posar desprès la farina i la sal, barrejar a velocitat 6 i programar 2 minuts velocitat espiga.
Es deixa reposar la massa dins el vas 20 minuts i passat aquest temps es programa 1 minut a velocitat espiga.
S’estira la massa sobre una safata (amb les mans untades de farina o oli, ja que la massa es apegalosa) i es dona forma i amb una mànega pastissera s’hi posen les tires de crema i es tira el sucre per els llocs on no hi ha crema.
Es deixa reposar 1 hora que agafi volum i s’enforna uns 20 minuts a 180ºC






10 de gen. 2011

BROQUIL AL FORN PER ACOMPANYAR

Per la iaia Montse



La veritat, és que després del tip que ens hem fet tots plegats per festes ve de gust quelcom una mica més lleuger… i la iaia Montse va pensar, perquè no fer quelcom lleuger, sa i de passada una miquetona diferent per variar?, que no sigui la típica verdura bullida com normalment mengem?, que tot s’ha de dir que a casa nostra ens encanta!.

 INGREDIENTS

1 bròquil
4 patates mitjanes
1 ceba
 1 gra d’all
1 raig d’oli oliva

 PREPARACIÓ

Es neteja el bròquil i es pelen les patates, es renten i es tallen a daus, quan l’aigua bull es tiren a l’olla amb aigua bullent.
Mentrestant, es pela i ratlla la ceba i es tira a una paella amb oli i es deixa enrossir, seguidament es tirarà all filetejat ben primet i es deixa coure.
Quan la verdura es cuita, s’escorre ben escorreguda i s’aixafa amb una forquilla i es tira a la paella donant voltes amb el sofregit. A continuació s’agafa un bol i a sota s’hi fica una mica de formatge ratllat, i es posa la verdura aixafada amb la forquilla a dintre el bol, i s’hi tira per damunt una mica de formatge i es posa al forn a enrossir uns 10 m. Es tomba a un plat, i es  torna a enrossir per l’altra banda. Queda una verdura la mar de bona i fàcil de fer. Serveix per acompanyar carn o peix a la planxa.




7 de gen. 2011

BOMBONS


La meva cosina M. Alba, pel seu 50 aniversari ens va invitar a berenar… i jo vaig aprofitar, perquè sé què és goluda de mena… i li vaig fer uns bombonets.. que per cert van sortir molt bons!!!. Us animo que ho proveu perquè son facilíssims de fer!!!

INGREDIENTS

250gr xocolata de cobertura negra
250gr xocolata blanca

arròs inflat amb xocolata ( cereals Kellog’s)
cireres confitades
ametlles
pistatxos o qualsevol fruit sec



PREPARACIÓ

Es desfan les xocolates per separat al bany maria o bé 2 minuts al microones. Mentrestant en uns motlles que vulguem hi posem els cereals, les cireres i els fruits secs a trossets petits i s’hi tira la xocolata per sobre, deixant-ho anivellat , i es posa a la nevera un dia per altre. L’endemà és desemmotlla i ja està!.