30 de nov. 2010

BROWNIE



A casa nostra cada divendres hi ha un ritual que la veritat, em fa molta gràcia: l’Eduard quan arriba de la setmana del pis d’estudiants (ja us podeu imaginar el bé que s’alimenten…. ), sempre dissimuladament va al racó dels dolços a veure quina sorpresa li tinc preparada…. Fa temps que dura, sincerament ha estat quelcom sense parlar-ho i ha anat sorgint… Doncs divendres passat al seu racó hi havia, una de les seves delícies : El Brownie.

INGREDIENTS (6 persones)

150g xocolata de cobertura
100g de nous
225g de sucre amb pols
125g de mantega
3 ous
120g de farina
30g cacau en pols
2 culleradetes de llevat
1 culleradeta de sucre avaïnillat o 1 beina de vainilla


PREPARACIÓ

Escalfar el forn a 180º
Batre els ous i el sucre en un bol fins que blanquegi i quedi espumós. Fondre el xocolata amb la mantega en un pot a foc baix que no se’ns cremi, i  afegir-ho als ous batuts. Incorporar la farina, el llevat, el cacau i la vainilla i també  les nous trencades a trossos. En un motlle untat amb mantega i farina o bé coberta amb paper de forn es tira la barreja  i s’enforna a 180º  durant 15 minuts.







29 de nov. 2010

LASANYA D'ESPINACS I CARN

Per l'àvia Neus 


INGREDIENTS (6 persones)

1kg. d’espinacs
½ kg. carn picada vedella
½ kg. carn picada porc
ceba
pasta de lasanya
Oli
Sal

Per la beixamel
    ¾ l. llet
    5 cullerades soperes de farina
    3 culleradetes de mantega
    sal


PREPARACIÓ

Primer farem la beixamel : En un cassó s’hi tira la llet, farina, la mantega i una mica de sal i es remena ben remenat fins que faci una pasta clara. I es reserva.

Tot seguit, es preparen els espinacs, es renten, es punyeixen, s’hi tira un polsim de sal i es fregeixen. Ja fregits,  es fiquen en un bol i es barreja amb una mica de beixamel fins que quedi una pasta homogènia.

En una cassola de terra s’hi tira oli, la carn, la ceba, i un polsim sal i ho deixarem rostir. Quan ja està rostit, es treu la carn i es posa en un bol i es barrejarà amb beixamel fins que també quedi una pasta homogènia.

Preparar la pasta de lasanya seguint les instruccions del paquet, ja preparada,
es posa una làmina de lasanya a la plata de forn, prèviament untada amb mantega, i s’hi tira una capa d’espinacs, a sobre una altra làmina de lasanya i una capa de carn i una altra làmina de lasanya,  (es poden fer tantes capes com es vulguin), es cobreix amb beixamel, s’hi fica formatge ratllat, dauets de mantega i es posa al forn a 150 ºC durant 30 m. (fins que es torni rosset).






26 de nov. 2010

FONDUE DE XOCOLATA


  
Si ets com jo, dels qui els hi 'xifla' la xocolata no pots perdre’t el luxe de tant en quan degustar la fondue de xocolata, hi ha moltes maneres de fer-la!, amb xocolata negra i forta, amb llet, amb una punteta de licor.... però això si!, no deixa de ser que és de xocolata!!!!. I que en diem de la fruita barrejada amb la xocolata? Mmmmmm només de pensar-hi s'em fa la boca aigua!


INGREDIENTS (4 persones)
1 tauleta de xocolata de cobertura fondant
50 cl. crema de llet
mantega

2 pomes
1 taronja
2 plàtans
2 kiwis
maduixes


PREPARACIÓ


Es pela, neteja i talla la fruita i es col·loca en una font, guarnint-ho i decorant-ho a gust de cadascú.
Es trosseja la xocolata en trossets petits i es posa en un cassó a foc lent amb la crema de llet, es va remenant perquè no s’enganxi fins a fondre tota la xocolata. Si queda massa espessa s’hi afegeix més crema de llet. Quan ja està líquida, s’hi afegeix una cullerada de mantega, per donar brillantor a la xocolata. Seguidament passarem la xocolata del casso ala fondue que tindrem engegada a foc mínim. 













25 de nov. 2010

FIGUES AMB VIRUTES DE PERNIL

Per Maite



A vegades ens compliquem molt la vida i no veiem que les coses senzilles poden ser tant o més bones. Quantes vegades no em estat rumiant i rumiant de platets per picar?, doncs aquí tenim una combinació increïble, amb la dolçor de la figa i el gust del pernil.


INGREDIENTS (4 persones)

8 figues
Virutes de pernil


PREPARACIÓ

Es netegen i parteixen les figues per la meitat i s’hi col·loca un tallet de pernil salat al damunt.






24 de nov. 2010

LLUÇ AMB GAMBES I PÈSOLS



 INGREDIENTS (4 persones)

8 talls de lluç o rap
½ kg de gambes pelades grans
1 pot de pèsols o be una bossa de congelats
1 ceba
1 tomàquet
1 vas de vi blanc
2 vasos de brou de peix
farina
oli
sal

Picada:
   10 ametlles
   10 avellanes
   1 all
   1 rama de julivert
   1 llesca de pa torrat


PREPARACIÓ

S’enfarina el peix i es fregeix amb un vas d’oli un minut per banda i es retira. Al mateix oli s’hi fa un sofregit amb la ceba i el tomàquet ratllats, quan és transparent s’hi tira el got de vi blanc i es deixa 2 minuts, passats aquest s’hi posat el peix.
Mentrestant es fa una picada amb els seus ingredients i es barreja amb el brou i es tira a la cassola, quan arranca el bull  s’hi tira els pèsols i les games i s'abaixa el foc . Quan s’hagi begut el brou ja es pot retirar del foc i servir-lo.

Si reposa uns 20 minuts es mes bo.







23 de nov. 2010

PEBROTS FARCITS AMB TRUITA DE PATATES I CEBA

Per la iaia Montse



INGREDIENTS (4 persones)

4 pebrots verds 
2 patates grosses 
1 ceba grossa 
3 ous 
oli oliva, sal, pebre 


PREPARACIÓ 

Es treu la tija i les llavors dels pebrots, es renten i és deixen escórrer.
Es trosseja la patata i es cou, quan es mig cuita s’hi tira la ceba tallada, es posa la sal i es remena tot deixant-ho coure. Es treu del foc i s’escorre traient l’oli. Mentrestant, es baten els ous i es fiquen en un bol on s’hi tirarà la patata i la ceba cuita anteriorment. Seguidament s’omple amb aquesta mescla els pebrots. Es posen amb una plata per anar al forn uns 20 minuts a 180º– 190º.














22 de nov. 2010

TORTELLINI AMB SALSA MASCARPONE




Aquest cap de setmana han baixat uns amics de Saragossa a veure’ns i Déu Meu! Ja comença el calvari!, què els faig de menjar?, i ara amb lo del “bloc” com us podeu imaginar, no puc fer com sempre: carn i patates fregides o macarrons, NOOOOOO.... ufff!!!, finalment he decidit fer tortellinis amb salsa mascarpone,  un plat gens complicat i  sincerament força bo i almenys surto dels macarrons a la bolonyesa!!, jajjajajaja... En petit comitè ”Tot s’ha de dir que crec que ells s’esperaven més!!!”... o no Susana???
Recomano que proveu aquest plat és molt bo i quelcom diferent!.



INGREDIENTS (4 persones)

500 gr. tortellinis frescos
300 gr. xampinyons a làmines
250 gr. formatge mascarpone
150 gr. bacon a tires
200 cc. nata
sal
pebre
oli d’oliva

PREPARACIÓ

En una paella amb oli d’oliva es saltegen els xampinyons, quan comencen a estar fets, s’hi afegeix el bacon i es deixa coure tot junt ja daurats,  s’hi tira la nata i es deixa reduir 3 m, seguidament és salpebra i s’hi incorpora el formatge mascarpone, es remena ben remenat i es deixa coure uns 10 m. fins que quedi una salsa espessa i cremosa.

Es cou la pasta i es barreja amb la salsa.


Recomano que quan feu aquest plat, sigui plat únic, atipa moltíssim








19 de nov. 2010

AMANIDA DE TARDOR



Aquesta serà la nostra primera amanida "verda" al bloc!!!, la veritat és que ens costava ficar-la perquè evidentment tots sabem fer amanides, però és tant avorrit menjar fulla verda crua…. I perquè no posar-hi imaginació?. Doncs aquí teniu una amanida boníssima i quelcom diferent!. I abans d’un plat consistent o per sopar….


INGREDIENTS


1 bossa de amanida variada o una barreja d’enciams
formatge de cabra de rotlle
30g de pinyons
30g de panses sense pinyol
vinagre de Mòdena
2 tomàquets
oli
sal


PREPARACIÓ


Rentar l’enciam i el tomàquet, col·locar-ho en una safata,  tirar per sobre  el formatge a dauets, les panses que haurem ficat un quart d’hora a estovar amb aigua tèbia i els pinyons passats per la paella amb una gota d’oli  fins que estiguin torradets. S’amanirà amb oli, vinagre de mòdena i sal.







18 de nov. 2010

COCA RÀPIDA

Per en David



En David ens ha enviat aquesta coca que n'està molt orgullós ja que són les seves primeres incursions a la cuina, i nosaltres des d'aquí l'animem a que continuï, ja que aquesta coca té una pinta excel.lent i a part de fàcil i senzilla segur que deu haver sortit boníssima!!!.....

INGREDIENTS

1     iogurt
3     mesures de iogurt de farina
2     mesures de iogurt de sucre
1/2  mesura de iogurt d’oli
4     ous
1     sobre de llevat

PREPARACIÓ

Separem els rovells de les clares, que les muntarem a punt de neu. Els rovells els hem de barrejar amb tots els altres ingredients en un altre bol, on hi anirem afegint la clara muntada fins que ens quedi una pasta ben fina, que la deixarem reposar 1 hora aproximadament.


Preparem el motlle untant-lo amb mantega, i hi aboquem la pasta. En aquest moment hi podem afegir ‘pepites’ de xocolata que s’aniran repartint elles soles dins el pastís.

Ho hem de posar al forn, prèviament escalfat, a 180º però que l’escalfor sols vingui de la part inferior del forn, això permet que la massa vagi pujant bé, i que quedi ben cuit.  Més o menys 30 minuts.

Al treure del forn hi tirem sucre glaç.

El de la foto està fet amb farina integral, però es igual d’esponjós que fet amb farina normal. 










17 de nov. 2010

SALMÓ MANDARÍ

Per Desireé



Des de Venezuela la Desi i el Leo, ens han enviat aquest plat!, m’ha  comentat què és un plat "inventat e inèdit", però que els hi va sortir boníssim i ens animen a tastar-lo!, diu que aviat ens enviaran receptes típiques de Venezuela!, les estarem esperant!!!!.

INGREDIENTS (4 persones)

4 rodanxes de salmó fresc
sal, all, orègan i pebre al gust
suc 2  de taronges grans
suc d’un llimó
1 ceba picada
1 pebrot verd tallat en juliana
oli d’oliva

PREPARACIÓ

Preescalfar el forn a 200 ºC
Es col·loca en una font, l’oli d’oliva, després el salmó amb sal i amb orègan,  s'hi tira el suc de taronja i el suc de llimó, l’all matxucat, el pebre, el pebrot i la ceba i deixar-ho macerar uns 20 minuts i s’enforna uns 30 minuts.

Aquest plat es pot acompanyar amb alguna amanida o arròs blanc.







16 de nov. 2010

OUS ESTRELLATS

Per Maite




Sé que potser ara us n’enriureu, però us prometo que mai havia menjat ous estrellats, ni tant sols sabia com eren i evidentment ni idea de com es feien!, però aquest dissabte em anat a sopar a casa d'uns amics i taxànnnnn ous estrellats i que us he de dir?, boníssims!!!! I la Maite, encara està sorpresa ara de que mai els hagués provat!, però com que estic convençuda  de què com jo n’hi ha d’altres, la vaig convèncer de que em passés la recepta i aquí els teniu:

INGREDIENTS (4 persones)

½ kg. patates
4 ous
Oli d’oliva
pernil salat
sal

PREPARACIÓ

Es pelen les patates i es tallen a daus i es fregeixen a la paella amb oli d’oliva a foc lent, un truc que jo tinc, és primer posar les patates al microones i coure-les i després posar-les a la paella, i necessito  menys d’oli i menys temps per fregir-les. Quan aquestes estan fregides es col·loquen en una font. 


Després es fan els ous ferrats i es posen damunt les patates seguidament es tira per damunt trossets de pernil salat talladet molt fi i es barreja tot.









15 de nov. 2010

TRENA DE PERNIL DOLÇ I FORMATGE




INGREDIENTS


1 làmina de pasta de full congelada o refrigerada
10 talls de pernil dolç
10 talls de formatge cremós
1 ou

PREPARACIÓ

S’escalfa el forn a 200º
Damunt de paper vegetal, s’estira la pasta de full en forma de rectangle. S’anirà fent uns talls paral·lels als costats sense arribar al mig  que s’hi deixarà un espai d’uns 10 cm., en aquest espai s’hi posen els talls de pernil dolç i formatge.
Acte seguit es col·locaran les tires per sobre el pernil i el formatge de manera que quedin creuades com una trena, fins que aquesta quedi tancada. 


Es bat el rovell d’ou i es pinta la superfície de la trena.
En una safata de forn  sucada amb mantega i farina es posa la trena uns 20 minuts al forn fins que estigui rossa.


El farcit es pot fer el que us digui la vostra imaginació, ja què també es pot fer amb ingredients dolços o fruits secs.










12 de nov. 2010

STRUDEL DE POMA, NOUS I PINYONS





INGREDIENTS (4 persones)


1 làmina de massa de pasta de full congelada o refrigerada
2 pomes
10 nous
20 gr. pinyons
Suc de ½ taronja
1 culleradeta de postres de canyella
2 culleres soperes de sucre moreno
1 ou
Sucre de vainilla o sucre glas


PREPARACIÓ

Pre-escalfa el forn a 180º

Es pelarà i tallarà a trossets petits les pomes i es trossejaran les nous. Seguidament en un bol barrejarem els trossets de poma, les nous trossejades, els pinyons, la canyella, el sucre moreno i el suc de ½ taronja.
S’estendrà la pasta de full sobre paper vegetal per anar al forn engrassada amb mantega, i distribuirem la barreja per sobre, tot seguit enrotllarem la pasta de full i segellarem els extrems. Es pinzellarà la superfície amb un ou batut i col·locarem al forn uns 30 m. Quan ja estigui fred, hi espolvorejarem sucre de vainilla o sucre glas per damunt i ja es pot servir.









11 de nov. 2010

BACALLÀ AMB TOMÀQUET






INGREDIENTS (4 persones)


8 talls de bacallà fresc o dessalat
farina
6 tomàquets naturals madurs ratllats
5 grans d’all
sal
sucre
oli


PREPARACIÓ
 
Es posa oli abundant en una paella i que s’escalfi, mentrestant s’enfarina el bacallà.
Quan l’oli es calent es fregeix el bacallà 5 minuts per banda i es reserva en un plat sobre paper de cuina.

En el mateix oli, (se n’haurà tret una mica), s’hi tira l’all tallat a trossos i els tomàquets , la sal i la mateixa  quantitat de sucre, i es deixa coure a foc fluix fins que quedi com una confitura.
Es posa el bacallà en una safata que pugui anar al forn, es tira el tomàquets per sobre i s’empolsa amb julivert tallat petit. Es posa al forn prèviament escalfat a 180º i s’hi deixa 10 minuts. 




10 de nov. 2010

EMPANADA GALLEGA AMB TONYINA I

Per la Dolors


INGREDIENTS (6 persones)

Massa :
    1 cullerada sal fina
    125 cc aigua tíbia (mig vas)
    1 envàs de farina d’ordi amb llevat (especial pizza)
Farcit :
    3 pebrots escalivats
    2 albergínies escalivades
    4 llaunes tonyina
    3 ous durs
    1 ou
    sal
    oli d’oliva
    2 cebes fregides
    bolets fregits


PREPARACIÓ

Per fer la massa ficar en una font la farina especial i la sal. Tirar-hi l’aigua tíbia i amassar durant 1 minut. Afegir-hi 3 cullerades soperes d’oli i amassar a mà 1 o 2 minuts sobre el marbre. Es deixa reposar la massa tapada amb un drap de cuina 25 minuts. (o seguir les instruccions de l’envàs de la farina). Passat aquest temps, es parteix la massa  per la meitat i se’n reserva una.
S’estira una meitat amb un rodet ben estirada. Es col·loca a la safata del forn prèviament tapada amb paper de plata i untada amb oli. I es passa a emplenar amb el farcit: S’hi posa tires d’albergínia i pebrot escalivat, tonyina, els ous durs a trossets, les cebes i els bolets fregits. Es tira un polsim de sal per damunt. Seguidament s’estira l’altra meitat de la massa reservada i es cobreix l’empanada. Tanqueu els bordes, i fer petits forats que faran de xemeneixa així no es trencarà la massa. Es pot guarnir de diverses formes, una d’elles es reservant una mica de massa i es fan tires i boletes i es fica per damunt. I perquè quedi de color daurat i brillant, es pinta amb un pinzell la massa amb un ou batut amb sal.
Es posa al forn a 180 ºC, prèviament escalfat, fins que estigui daurada i al seu punt, més o menys durant 30 m.

(El farcit es pot fer amb qualsevol ingredient, això va a gust de cadascú)






9 de nov. 2010

TOMÀQUET FARCIT AMB VERDURETES I FORMATGE






INGREDIENTS (4 persones)

2 tomàquets grans
½ carbassó
50 gr. de mongeta tendra
100 gr. de formatge tendre
75 gr. de pernil salat
Julivert
12 espàrrecs verds

per la beixamel :
   1 vas de llet
   1 cullerada de farina
   oli d’oliva
    sal


PREPARACIÓ

Es netegen  i parteixen els tomàquets per la meitat, es buiden i es reserva la carn del tomàquet i  es llancen les llavors. Es talla el carbassó i la mongeta tendra, tot ben net, a trossets petits. En un paella amb oli d’oliva es fregeix el pernil salat a ben talladet, seguidament s’hi afegeix el carbassó i la mongeta tendra, deixant-ho coure uns minuts, tot seguit s’hi incorpora la carn del tomàquet reservada i el formatge tallat a dauets. Es deixa coure i procedirem a farcir els tomàquets amb aquest saltejat i  ho ficarem al forn uns 10 minuts a 200 º

 
Mentrestant, es prepararà la beixamel, en un bol ficarem la farina amb una mica d’oli d’oliva, i s’hi anirà tirant la llet poc a poquet sense deixar de remenar fins que s’espesseixi, hi tirarem sal i  cobrirem els tomàquets amb  la salsa afegint-hi julivert talladet a trossets per damunt i ho gratinarem al forn.

Per acompanyament, es fregiran els espàrrecs verds.