29 de set. 2010

CARGOLS A LA GORMANTA

per la iaia Montse




 

INGREDIENTS (4 persones)

2 Kg. de cargols              
2 fulles de llorer              
100 gr. costella               
100 gr. butifarra                 
1 tall pernil salat                
oli d'oliva, 2 bitxos             
sal, pebre, menta, timó
ceba, tomàquet triturat
vi blanc, 200 gr. farina
per la picada:
    ametlles, avellanes
    2 carquinyolis/2 galetes
    3 grans d'all


PREPARACIÓ


Els cargols s’han de deixar en dejú de 3 a 5 dies.

Rentar els cargols amb aigua i sal i esbandir-los, repetir aquest procediment de 2 a 3 vegades, i una última vegada  rentar-los amb un bon raig de vinagre i esbandir-los correctament. Deixar reposar una estona els cargols.
Es tiren els cargols en una olla amb aigua freda a foc molt lent i l’olla destapada (perquè així comencen a sortir les banyes) i llavors ficar el foc  fort durant 30 m. per sobtar-los, s’afegeix 1 fulla de llorer, menta, timó i un pessic de sal.
Mentrestant fregim en una cassola amb oli d’oliva, la costella, la botifarra i el pernil salat (tot tallat a trossets), quan està cuit, es retira i es guarda a part. Amb l’oli sobrant es fa el sofregit amb ceba, tomàquet, bocinets de bitxo i una fulla de llorer, quan aquest està fet, s’hi tiren els cargols ben escorreguts i la carn fregida prèviament, remenar-ho tot ben remenat i afegir-hi  2 vasos d’aigua  del bullit dels cargols, salpebrar-ho i deixar-ho bullir uns 30 m. sobretot anar remenant de tant en tant perquè no s’enganxi.
Mentre fer la picada: En un morter, ficar unes 10 ametlles, 10 avellanes, 2 galetes 'Maria' o 2 carquinyolis, 3 grans d’alls i picar-ho tot ben picat. 
Passat els 30 minuts es tira la picada als cargols, es tasta i es rectifica de sal i pebre. Seguidament omplir el morter que em utilitzat per fer la picada de vi blanc i 200 gr. de farina, remenar-ho tot i incorporar-ho a dins els cargols, no deixar de remenar fins que la salsa s’espesseixi. Tancar el foc i deixar-ho reposar.

Es recomana servir-ho el dia següent, solen més bons i més gustosos.